x
x

Ispiranje nosa slanom vodom kod prehlade i gripe

  04.05.2016.

Može li ispiranje nosa pomoću slane vode ili spreja sa slanom vodom, pri uobičajenoj uporabi, smanjiti ozbiljnost simptoma ili povećati brzinu oporavka odraslih i djece sa simptomima prehlade i gripe, koji su prisutni manje od četiri tjedna?

Ispiranje nosa slanom vodom kod prehlade i gripe

Dosadašnje spoznaje 
Akutne infekcije gornjeg dišnog sustava uključuju prehlade, gripu i infekcije grla, nosa i sinusa. To su uglavnom virusne infekcije koje same prođu, iako simptomi nekad potraju više tjedana nakon nestanka početne infekcije, sa ili bez nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija. Glavni cilj ovog oblika liječenja je ublažavanje simptome, iako neki od oblika liječenja mogu imati ulogu u smanjenju trajanja postvirusnih simptoma, kao što je kašalj. Sprej za nos sa slanom vodom (fiziološkom otopinom) i ispiranje nosa većom količinom slane vode postali su popularni kao jedan od mnogih načina liječenja akutnih infekcija gornjeg dišnog sustava i pokazali su da imaju učinak u kroničnoj upali sinusa i nakon operacija nosa. Ipak, malo se zna o njihovoj učinkovitosti prilikom akutnih infekcija gornjeg dišnog sustava ili za koje bi simptome mogli biti učinkoviti.

Značajke istraživanja

Pronađeno je pet studija s ukupno 749 uključenih ispitanika i 565 ispitanika od kojih su dobiveni podatci koji odgovaraju postavljenom istraživačkom pitanje i kriterijima uključenja. Sve studije su usporedile ispiranje nosa fiziološkom otopinom s rutinskom uporabom ostalih sprejevima za nos. Te su studije obuhvatile velik raspon godina, država, veličina uzoraka, načina i učestalosti doziranja i vremena koje je prošlo od kada su se pojavili simptomi akutne infekcije gornjeg dišnog sutava. Studije su također bile vrlo raznolike u svom ustroju i simptomima koje su mjerile. To nije iznenađujuće, s obzirom na nedostatak dosljednih mjera simptoma i znakova akutnih infekcija gornjeg dišnog sustava. Zbog tako velikih razlika i različitih rezultata, malo rezultata se moglo statistički kombinirati za svih pet studija. Dokazi se odnose na podatke iz studija koje su bile dostupne do kolovoza 2014. godine.

Ključni rezultati 
U ovaj Cochrane sustavni pregled uključene su dvije dodatne studije koje nisu imale dovoljan broj ispitanika ili kvalitetu da bi bitno promijenile ranije rezultate. Jedino je najveća studija, koja je proučavala 401 dijete u dobi od 6 do 10 godina, pronašla znatno smanjenje broja simptoma, uključujući sekreciju iz nosa, grlobolju, kvalitetu disanja preko nosa i začepljenje nosa, kao i smanjenu uporabu dodatnih dekongestiva. Također je prijavljeno značajno poboljšanje zdravstvenoga stanja. Smanjeno je vrijeme potrebno za nestanak simptoma u dva pokusa s odraslim sudionicima, ali razlika nije bila klinički značajna. Primjena fiziološke otopine u nos je sigurna, ali može uzrokovati blage nuspojave, kao što su iritacija i osjećaj pečenja, osobito kad se radi o proizvodima koji uključuju veći protok ili koncentracije.

Kvaliteta dokaza 
Većinom su studije bile malene i imale su značajne nedostatke u ustroju ili provedbi istraživanja. Daljnje studije, uglavnom veće i one koje bi koristile uobičajene mjere ishoda, potrebne su da bismo ustanovili potencijalnu ulogu ispiranja nosa slanom vodom u smanjenju ozbiljnosti i trajanja simptoma akutnih infekcija gornjeg dišnog sustava, sekundarnih infekcija i mogućih upotreba antibiotika.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Karolina Sedej