x
x

Ibrutinib u liječenju kronične limfocitne leukemije

  David Čičić, dr. med.

  19.12.2015.

Ibrutinib kao prva linija liječenja kronične limfocitne leukemije/limfoma malih stanica

Ibrutinib u liječenju kronične limfocitne leukemije

Ibrutinib, inhibitor tirozin kinaze, značajno je učinkovitija prva linija liječenja starijih osoba s kroničnom limfocitnom leukemijom, odnosno limfomom malih stanica, u usporedbi s tradicionalnom kemoterapijom baziranom na klorambucilu.

Ovo je zaključak faze 3 RESONATE-2 istraživanja, prezentiranog na ovogodišnjem skupu Američkog društva za hematologiju. Istraživanje je objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine.

U istraživanje je uključeno 269 terapijski naivnih bolesnika s kroničnom limfocitnom leukemijom/limfomom malih stanica (CLL/SLL), u dobi od 65 godina i starijih, koji su liječeni peroralnom primjenom ibrutiniba ili klorambucila.

Tijekom srednjeg perioda praćenja od 18.4 mjeseci, primjena ibrutiniba je rezultirala značajno dužim preživljenjem bez progresije bolesti. Relativni rizik za progresiju bolesti i relativni rizik za smrtni ishod su bili 84% manji u skupini bolesnika liječenih ibrutinibom. Dvogodišnja stopa preživljenja je iznosila 97.8% kod bolesnika liječenih ibrutinibom, nasuprot 85.3% kod bolesnika liječenih klorambucilom.

Kronična limfocitna leukemija je u zapadnim zemljama najčešća leukemija odrasle dobi. Prvenstveno zahvaća osobe starije životne dobi, a preko 75% slučajeva se otkrije kod osoba starijih od 60 godina. Klorambucil je u mnogim zemljama prva linija liječenja još od 1960.-ih godina. Autori smatraju da ova studija popločava put primjeni ibrutiniba kao terapije prvog izbora.