x
x

Klasifikacija glomerulopatija

  24.09.2014.

U kliničkoj praksi najčešće se služimo klasifikacijom glomerulopatija prema patohistološkom nalazu, a nova znanstvena otkrića o patogenenezi nastanka glomerulopatija donose i nove klasifikacije, objavljeno je u Liječničkom vjesniku.

Klasifikacija glomerulopatija
Znanstvena otkrića rasvjetljavaju patogenetske mehanizme nastanka glomerulopatija, a na taj način se mijenjaju i klasifikacije pojedinih glomerulopatija. Najbolji primjer za to je membranoproliferativni glomerulonefritis.

Postoje brojne klasifikacije glomerulonefritisa prema kojima se oni dijele na akutne i kronične, primarne i sekundarne, nasljedne i stečene, proliferativne i neproliferativne i dr. U kliničkoj praksi najčešće se služimo klasifikacijom prema patohistološkom nalazu.

Za mnoge glomerulonefritise histološka slika, kao i klinička prezentacija, jako variraju. Nijedna podjela glomerulonefritisa nije utemeljena na razumijevanju patogeneze pojedinih oblika bolesti glomerula.

Kako nova znanstvena otkrića rasvjetljavaju patogenetske mehanizme, tako se mijenjaju i klasifikacije pojedinih glomerulopatija. Najbolji primjer za to je membranoproliferativni glomerulonefritis.

Bojan Jelaković, Marijana Ćorić, Jelena Kos, Marijana Živko, Živka Dika, Mario Laganović