x
x

Europska zdravstvena kartica od 1. 7. dostupna putem interneta

  01.07.2013.

Svi građani Republike Hrvatske od 1. srpnja postaju i građani Europske unije, zajednice država s kojom će u budućnosti dijeliti mnoga prava. Kada govorimo o zdravstvenom osiguranju, svi naši građani koji imaju uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja (HZZO) od 1. srpnja 2013. godine ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dokument uz pomoć kojeg će u svim zemljama članicama Europske unije moći koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu. Kartica je za sve osiguranike besplatna.

Europska zdravstvena kartica od 1. 7. dostupna putem interneta
Najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili MBO-u putem internet aplikacije na stranici HZZO-a.

Najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili MBO-u putem internet aplikacije na stranici HZZO-a www.hzzo.hr na kojoj će odmah biti poslana obavijest o mjestu i vremenu podizanja kartice.

Osim putem interneta, osiguranici karticu mogu zatražiti i kasnije preuzeti osobno dolaskom u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a, prema adresi iz evidencije HZZO-a u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja osiguranici imaju pravo za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske, zbog privatnog ili službenog razloga, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, koristiti neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga, uzimajući u obzir prirodu zdravstvenih usluga i očekivanu dužinu boravka.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koja se koristi u Hrvatskoj, te će se zdravstvena zaštita na području Hrvatske i nadalje koristiti na jednak način kao i do sada temeljem postojeće zdravstvene iskaznice.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja važi do datuma koji je na njoj naveden, a izdavanje nove može se zatražiti u roku 30 kalendarskih dana prije isteka važeće kartice. Ukoliko osiguranik prestane biti zdravstveno osiguran u HZZO-u, karticu je obvezan predati uredu ili službi HZZO-a u kojoj je podignuta.