x
x

HZJZ: Preporuke za branje gljiva

  24.10.2012.

Vrijeme je berbe gljiva. Mnogi ljudi beru gljive za jelo u okolici svoje kuće, u mjestu stanovanja, na izletima i dr. U cilju izbjegavanja opasnosti koja prijeti neopreznim sakupljačima gljiva i sprječavanja trovanja gljivama, koja mogu uzrokovati i teška i ozbiljna oštećenja zdravlja, pa i smrt , Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke o branju gljiva.

HZJZ: Preporuke za branje gljiva

1.      Ne berite gljive, ako ne znate ništa o njima. Berite samo one gljive koje sigurno poznajete i pridržavajte se zakonskih propisa kojim je regulirano branje gljiva (Pravilnik o zaštiti gljiva NN 34/02, Zakon o zaštiti prirode NN 70/05).

2.      Ako niste sasvim sigurni u vrstu gljiva koju planirate pripremiti za jelo, ukoliko je moguće, obratite se za savjet i determinaciju (prepoznavanje) stručnjaku iz područja gljivarstva. Ako se ne možete savjetovati sa stručnjakom za determinaciju, gljive u koje niste sasvim sigurni - bacite.

3.      Izbjegavajte kupovati gljive na nesigurnim mjestima npr. od uličnih prodavača; Ukoliko gljive kupujete na tržnicama ili sličnim mjestima, kupujte ih isključivo od ovlaštenih prodavatelja.  Ovlašteni prodavatelji gljiva moraju imati potvrdu o položenom ispitu za skupljače gljiva ili za komercijalne sakupljače gljiva.

Informacije o gljivama i gljivarstvu, Pravilniku o zaštiti gljiva možete dobiti u Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu, adresa: Ozaljska 105, Zagreb, telefon i faks: (01) 5620-756, mobitel: (091) 1321-999, e-mail: tajnik@hmgs.hr ili na internetskim stranicama saveza: http://hmgs.hr/, na kojima možete naći i informacije o svim udrugama - članicama Saveza.

Savez u svojim redovima ima 14 DETERMINATORA-MENTORA i 11 DETERMINATORA širom Hrvatske kojima se možete obratiti za potrebe determinacije (prepoznavanja vrste) gljiva. Do njih svatko može doći kontaktom koji je naveden na web stranici.

Izvor: www.hzjz.hr