x
x

Sajmovi "Medicina i tehnika" i "Dentex" od 17. do 19. svibnja na ZV

  16.05.2012.

Međunarodni sajam medicine, laboratorijske i rehabilitacijske opreme i farmacije, "Medicina i tehnika" i međunarodni sajam dentalne medicine "Dentex" održat će se od 17. do 19. svibnja u paviljonu 5. Zagrebačkog velesajma (ZV) sa 277 izlagača iz 24 zemlje, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na ZV.

Sajmovi "Medicina i tehnika" i "Dentex" od 17. do 19. svibnja na ZV

Direktor ZV-a, Milan Trbojević istaknuo je da su oba sajma međunarodnog karaktera, a njihovo održavanje odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH. Zemlje sudionice sajmova, napomenuo je, su Austrija, Belgija, Brazil, Danska, Finska, Francuska, Italija, Izrael, Japan, Kina, Južna Koreja, Lihtenštajn, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, SAD, Slovenija, Švedska, Švicarska, Tajvan, Velika Britanija, Sjeverna Irska te Hrvatska.

Direktorica Sektora za sajmove, Vesna Cvitanović naglasila je da su sajmovi "Medicina i tehnika" i "Dentex" dva specijalizirana stručna sajamska projekta s bienalnim ritmom održavanja, svake druge godine.

"Oba sajma namijenjena su stručnjacima, institucijama, ustanovama iz svih grana medicinske i dentalne znanosti, a izlagačima omogućavaju prezentiranje najnovijih dostignuća suvremene tehnologije u medicini, farmaciji i dentalnoj medicini", rekla je Cvitanović dodavši da su uz stručnjake sajmovi namijenjeni i široj publici koja će moći obaviti besplatne preglede i dijagnostiku i dobiti stručne savjete.

"Posjetitelji će između ostaloga moći obaviti besplatno mjerenje plućne funkcije, tjelesne mase, ugljičnog monoksida u plućima pušača, besplatne mamografske preglede za žene, a uz to održavat će se i stručni skupovi, seminari, prezentacije i simpoziji", zaključila je Cvitanović.

Sajam "Medicina i tehnika" predstavila je Dina Grozdanović Poštolka koja je istaknula da se taj sajam održava 39. put na ZV-u na kojem će se predstaviti domaće i inozemne tvrtke s proizvodima i uslugama iz područja medicinske i labaratorijske opreme, aparata, instrumenata, pribora i potrošnog materijala te namještaja i opreme za medicinske institucije.

"Sajam prati bogat program za struku i širu publiku, a održat će se, između ostalog, 'Šesta burza znanja' i okrugli stol 'Kako izgleda medicinska sestra' te simpozij 'Estetika lica u medicini', okrugli stol 'Prirodni porod' te predavanje o prevenciji raka kao i svakodnevne radionice prve pomoći, mjerenja krvnog tlaka, šećera i dr.", zaključila je Grozdanović Poštolka.

Voditelj projekta sajma "Dentex", Petar Penava pojasnio je da se ovaj sajam održava drugi put, a u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine na 30 posto većoj površini od sajma 2010. godine gdje će se predstaviti uređaji i oprema za dentalne ordinacije i laboratorije, usluge o dentalnoj medicini i edukativni sadržaji.

Zamjenik predsjednika hrvatske komore dentalne medicine, Pavel Kobler istaknuo je suradnju sajma i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskoj čiji će studenti, rekao je, djeci iz škola i vrtića pokazati kako održavati higijenu usne šupljine te dodao da će se na ovogodišnjem sajmu "Dentex" prvi puta prikazati rad uživo, odnosno operacije iz područja paradontologije i izbjeljivanja zubi.

Otvorenje sajmova je 17. svibnja u 11 sati, a mogu se posjetiti 17. i 18. svibnja od 10 do 18 sati i 19. svibnja od 10 do 17 sati.