x
x

Objašnjenje epidemije u Njemačkoj: virulentni profil E. coli 0104:H4

  25.06.2011.

Enterohemoragična Escherichia coli (EHEC) koja je u Europi uzrokovala 810 slučajeva hemolitičko uremičkog sindroma i odnijela 39 života posebice je opasna zbog posebne kombinacije gena, objavio je časopis The Lancet Infectious Diseases. Radi se o rijetkom soju Escherichia coli 0104:H4 .

Objašnjenje epidemije u Njemačkoj: virulentni profil E. coli 0104:H4

Martina Bielaszewska i kolege istražili su uzorke stolica 80 bolesnika u Nacionalnom laboratoriju za hemolitičko uremički sindrom u Münsteru, u Njemačkoj, u razdoblju od 23. svibnja do 2. lipnja 2011. godine. Metodom PCR (Polymerase chain reaction ) utvrđena je virulentnost gena E. coli koja proizvodi Shiga toksin, a novim višestrukim PCR-om, karakteristike soja koji je uzrokovao epidemiju.

Svi izolati bili su od klona HUSEC041. Svi su imali kombinirani profil virulencije E. coli koja producira Shiga toksin i enteroagregacijske E.coli koja ima sposobnosti prianjanja uz epitelne stanice u crijevima.

Izolati su bili osjetljivi na karbopenem i rezistentni na cefalosporine i peniciline.

Većina oboljelih bila je u skupini mladih i srednjovječnih osoba, osobito žena. Dva su moguća uzroka za ovaj scenario: Obrasci potrošnje vektora i povećana vjerojatnost razvoja hemolitičo uremičkog sindroma zbog visoke virulencije klona, objasnio je u uvodniku, Hugh Pennington iz Škotske.