x
x

Svjetski dan astme 2024.

  07.05.2024.

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine. Prvi Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta s namjerom poticanja svjesnosti društva o problematici života s astmom.

Svjetski dan astme 2024.

Za obilježavanje Svjetskog dana astme 2024., Globalna inicijativa za astmu (GINA) odabrala je temu „Obrazovanje o astmi osnažuje“. GINA naglašava potrebu da se osobe s astmom osnaže odgovarajućom edukacijom za upravljanje svojom bolešću i da prepoznaju kada trebaju potražiti liječničku pomoć. Pozivaju se zdravstveni djelatnici da povećaju svoju svijest o kontinuiranom pobolu i smrtnosti od astme koji se mogu izbjeći, te o objavljenim dokazima o učinkovitom liječenju astme, kako bi bili osnaženi za pružanje pouzdanih informacija i optimalnog liječenja za svoje pacijente.

Astma je jedna od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti koja pogađa više od 260 milijuna ljudi i odgovorna je za više od 450 000 smrtnih slučajeva svake godine u svijetu, od kojih se većina može spriječiti.

Ključna univerzalna pitanja o kojima je potrebna edukacija su premala ili netočna dijagnoza, nedovoljna uporaba protuupalnih inhalacijskih kortikosteroidnih inhalatora, prekomjerna uporaba i pretjerano oslanjanje na inhalatore s kratkodjelujućim beta2-agonistom (SABA) i loše prepoznavanje pacijenata kojima je potrebna specijalizirana procjena i daljnje upravljanje. U zemljama s niskim srednjim dohotkom, nedostatak inhalacijskih lijekova, a posebno inhalatora koji sadrže kortikosteroide, uvelike pridonosi činjenici da se više od 90% smrti od astme događa u tim zemljama.

Pozivaju se kreatori politike i farmaceutska industrija da povećaju svoju svijest o kontinuiranom spriječivom morbiditetu povezanom s ovom uobičajenom bolešću, unatoč postojanju visoko učinkovitih kontrolnih tretmana, te da povećaju svoje napore kako bi ekološki prihvatljivi lijekovi za inhaliranje bili dostupni u svim zemljama.