x
x

Nacionalni dan hitne medicinske službe: Dan kada učimo spašavati živote

  30.04.2024.

Hitna medicinska služba (HMS) prva je karika u lancu zbrinjavanja hitnog pacijenta, odnosno svih onih kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Njezin značaj prepoznao je i Hrvatski sabor te je 2013. godine, na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a i tako pružio veliko priznanje i podršku svim djelatnicima hitne medicine u njihovom profesionalnom i predanom radu.

Nacionalni dan hitne medicinske službe: Dan kada učimo spašavati živote

Nacionalni dan HMS-a prilika je da se građane upozna s organizacijom i djelokrugom rada ove odgovorne i zahtjevne javnozdravstvene djelatnosti te da ih se senzibilizira i osvijesti o važnosti pravodobnog prepoznavanja hitnih stanja, pravilnog pozivanja HMS-a, kao i poznavanja jednostavnih postupaka pružanja pomoći.

Ove godine u fokusu nam je iznenadni srčani zastoj od kojeg u Hrvatskoj svakog sata umre jedna osoba, odnosno 24 osobe dnevno te 9000 naših sugrađana godišnje. Crnu statistiku moguće je izbjeći brzom intervencijom neposrednih očevidaca, stoga će danas, 30. travnja 2024. godine, s početkom u 10 sati na javnim gradskim površinama diljem Hrvatske djelatnici HMS-a provesti javnozdravstvenu akciju "Dan kada učimo spašavati živote". Tom prigodom upozorit će građane na ozbiljnost i težinu problema iznenadnog srčanog zastoja te ih educirati o osnovnim mjerama održavanja života uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).