x
x

Mala škola prevencije poremećaja hranjenja i kampanja RemekTijelo

  25.12.2023.

U okviru javnozdravstvene kampanje “RemekTijelo”, Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja H(RANA) Klinike za psihijatriju Sveti Ivan i Etnografski muzej u Zagrebu su u 2022. godini otvorili online natječaj za prijavu u program Male škole prevencije poremećaja hranjenja. Natječaj je bio namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola (7. i 8.) te prvog i drugog razreda srednjih škola.

Mala škola prevencije poremećaja hranjenja i kampanja RemekTijelo
Godišnja nagrada ICOM-a za 2023. godinu za tim H(RANA)

Zainteresirani učenici su na kreativan način izrazili što za njih znači “RemekTijelo” te su se mogli prijaviti sa samostalnim radovima ili grupnim radom u skupini od najviše četiri člana.

Inspiraciju za radove učenici su mogli potražiti u krilaticama koje glase: “Ako ti je izgled bitan, možda si iznutra sitan.”, “Rulam i kad fulam.”, “Svako tijelo je remek-djelo.”, “Bolje spika nego slika.”, “Savršeno sam nesavršen(a).”, “Lajkaj me u oči”, “Hrana nije rana” i ”Ljubav voli mane.”

Učenici su tijekom radionica mogli bolje upoznati i razumjeti sebe i svoj odnos prema tijelu, emocijama, hrani, očekivanjima okoline i sebe samih, te raditi na odnosu prema vršnjacima i slikama koje im se predstavljaju u medijima i na društvenim mrežama.

Po završetku programa polaznici Male škole prevencije poremećaja hranjenja izradili su završne radove pod mentorstvom voditelja radionica i tako postali vršnjački edukatori koji će potom stečeno iskustvo i znanje dijeliti s vršnjacima u cijeloj zemlji kao ambasadori prevencije poremećaja hranjenja.

Čestitamo Klinici za psihijatriju Sveti Ivan i timu Dnevne bolnice za poremećaje prehrane H(RANA) što je projektu „Remek Tijelo“, kao djelu aktivnosti izložbe „Lica gladi“ dodijeljena godišnja nagrada ICOM Hrvatska (Internacionalni komitet muzeja) za 2023. godinu u kategoriji međusektorska suradnja.

Izvor: