x
x

Znate li kako pivo utječe na zdravlje crijeva?

  16.09.2023.

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. No, osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je također predmet znatiželje znanstvenika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imunosni sustav i crijevni mikrobiom.

Znate li kako pivo utječe na zdravlje crijeva?

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića, te zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i babilonskim kulturama, bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tijekom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona, pivo se dijelilo radnicima, a redovnici su ga proizvodili tijekom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pozornost ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i potiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom.

Prethodna istraživanja su se usredotočila na to kako ove bioaktivne tvari iz piva mogu pomoći:

  • u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti,
  • za poboljšanje cirkulacije krvi,
  • kao podrška imunosnoj funkciji
  • za poticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka
  • za poticanje proizvodnje estrogena

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski znanstvenici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s ili bez alkohola, podržava zdravu imunosnu funkciju.

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih učinaka.

Ovaj pregled istraživanja sugerira da se poboljšanja u imunosnom sustavu mogu pripisati interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma. Unatoč tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti.

Izvor: Vitamini.hr