x
x

Utjecaj vitamina D na prevenciju i liječenje malignih bolesti

  12.09.2023.

Vitamin D odavno je prepoznat po svojoj bitnoj ulozi u održavanju zdravih kostiju i zuba. Opservacijske studije uspostavile su povezanost između niske koncentracije vitamina D i povećane prevalencije dijabetesa, hipertenzije, hiperlipidemija i periferne vaskularne bolesti. Niz studija pokazuju vezu između niske koncentracije vitamina D i određenih vrsta raka.

Utjecaj vitamina D na prevenciju i liječenje malignih bolesti

Posljednjih godina sve je više istraživanja potencijalnog utjecaja vitamina D na maligne bolesti. Procjenjuje se da više od 10 milijuna ljudi godišnje umre od raka, što ga čini jednim od vodećih uzroka smrti u svijetu. Iako mnogi čimbenici pridonose razvoju raka, uključujući genetske čimbenike i čimbenike iz okoliša, istraživanje je pokazalo da vitamin D može igrati ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.

Vitamin D ima brojne fiziološke funkcije, poput protuupalnih, imunomodulatornih, proapoptotičkih i antiangiogenih učinaka. Pretkliničke studije su pokazale da bi mogao inhibirati karcinogenezu, usporavajući progresiju tumora stimulirajući diferencijaciju stanica i inhibirajući proliferaciju stanica raka. Može inhibirati invazivnost tumora i njegova sklonost metastaziranju, te  potencijalno smanjenjiti smrtnost od raka. Proučavano je nekoliko vrsta raka u vezi s vitaminom D. Iako su potrebna dodatna istraživanja, neki dokazi upućuju na to da vitamin D može igrati ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Održavanje odgovarajuće razine vitamina D putem izlaganja sunčevoj svjetlosti, prehrane ili suplementacije može biti ključno u promicanju cjelokupnog zdravlja i smanjenju rizika od malignih bolesti.

Tatjana Bačun, Romana Marušić, Saška Marczi