x
x

Seksualnost i izvantjelesna oplodnja

  17.08.2023.

Želja za potomstvom jedna je od osnovnih ljudskih želja. Procjenjuje se da je otprilike 15% parova u svijetu ima poteškoća s ispunjenjem ove želje zbog neplodnosti. U ovom radu objavljenom u časopisu Acta clinica Croatica, cilj je bio ispitati seksualnost osoba koje liječe neplodnost postupcima izvantjelesne oplodnje.

Seksualnost i izvantjelesna oplodnja

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati seksualnost osoba koje liječe neplodnost postupcima izvantjelesne oplodnje. Naglasak istraživanja bio je na seksualnoj disfunkciji, seksualnom zadovoljstvu i povezanim čimbenicima rizika. Podaci su prikupljeni na osnovi validiranog i standardiziranog upitnika.

Uzorak je činilo 119 ispitanika koji su liječeni postupcima izvantjelesne oplodnje, 61 (51,3%) žena i 58 (48,7%) muškaraca, prosječne dobi od 35 godina. Većina od 119 ispitanika spadali su u dobnu skupinu od 31-35 godina (37%), bili su oženjeni (79,8%), sa završenom srednjom školom (51,3%), katoličke vjeroispovijesti (89,9%), bez djece (78,2%), s jednim seksualnim partnerom u životu (51,3%) i u trenutnoj seksualnoj vezi koja traje 7 do 8 godina (18,5%). Istraživanjem je utvrđeno značajno veće zadovoljstvo kod muškaraca, ispitanicima u dobnoj skupini od 26-30 godina, s višim stupnjem naobrazbe, agnostika, bez djece u braku, s 4 seksualna partnera u životu, u sadašnjoj partnerskoj (seksualnoj) vezi duže od 1-2 godine i bez dijagnosticiranog seksualnog poremećaja.

Dokazana je povezanost između neplodnosti, liječenja i seksualnosti. Neplodnost i postupci liječenja neplodnosti povećavaju rizik za seksualnu disfunkciju. Rizični čimbenici koji su utvrđeni u istraživanju mogu pomoći pravodobnom otkrivanju i liječenju seksualne disfunkcije, što će omogućiti zdrave seksualne odnose parova koji se liječe postupcima izvantjelesne oplodnje.

Andrej Starc, Sanela Aljija, Tomislav Jukić, Raja Dahmane Gošnak, Ante Rotim, Doroteja Pavan Jukić