x
x

Svjetski dan multiple skleroze 2023

  30.05.2023.

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se svake godine 30. svibnja. Ove godine kampanja „Ja sam više od MS-a!“, koju zajedno provode Savez društava multiple skleroze Hrvatske i sve njene članice ima za cilj podizati svijest javnosti o nevidljivim simptomima multiple skleroze, ali i mijenjanju predrasuda o MS-u.

Svjetski dan multiple skleroze 2023

Svrha kampanje “Ja sam više od MS-a!” je podizanje svijesti javnosti o multiploj sklerozi, destigmatizaciji multiple skleroze i pružanju novih perspektiva o “bolest s tisuću lica”.

Mnoge osobe koje žive s multiplom sklerozom (MS) imaju simptome koje oni oko njih ne vide. To može izazvati veliku frustraciju, jer znači da mnogi ne razumiju utjecaj MS-a na kvalitetu života.

Onaj tko s multiplom sklerozom živi svaki dan, cijeli dan, osjeća sve njene simptome, ali oni nevidljivi su neopisivi. Važno je da se o nevidljivim simptomima govori, da se spozna njihova važnost u predviđanju MS-a ali i tijeku liječenja.

Na Svjetski dan MS-a, Savez društava multiple skleroze Hrvatske i njegove udruge članice pozivaju javnost da sazna više o nevidljivim simptomima MS-a. Pozivaju se sve osobe oboljele od MS-a da podijele sa javnošću svoje nevidljive simpotome MS-a, koristeći hashtag #nevidljivims.

Neki od najčešćih nevidljivih simptoma MS-a uključuju umor, bol, grčeve mišića, vrtoglavicu, osjetljivost na toplinu, depresiju, vidom, pa čak i gutanjem. Međutim, MS je jedinstvena kod svakog oboljelog te ju svaka osoba doživljava na različite načine. Postoje još mnogi drugi simptomi s kojima se osobe s MS-om mogu suočiti.