x
x

Kreće eko projekt „Ronimo za čisti Jadran“

  24.04.2023.

Hrvatski Crveni križ uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt „Ronimo za čisti Jadran“. Jadransko more, otoci i priobalje neprocjenjiva su i ekološki osjetljiva prirodna bogatstva Republike Hrvatske koje traži odgovarajuće vrednovanje i zaštitu.

Kreće eko projekt „Ronimo za čisti Jadran“

Projekt će se provoditi na području nacionalnih parkova Brijuni i Kornati  te Parku prirode Telašćica.
Cilj projekta “Ronimo za čišti Jadran“ je kroz organiziranje ekoloških akcija za prikupljanje otpada s morskog dna doprinijeti uklanjanju i zbrinjavanju morskog otpada, te doprinijeti smanjenju namjerno ili slučajnog unosa otpada u morski ekosustav.
Povezivanjem i umrežavanjem ustanova Nacionalnih parkova i Parkova prirode ronilačkih centara/klubova i lokalnog stanovništva kako bi se osigurala održivost eko akcija i podigla razina odgovornosti za zaštitu okoliša.
Prva ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna bit će održana 22. travanja 2023. u Nacionalnom parku Brijuni.
Hrvatski Crveni križ će ekološku akciju se provesti u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni, roniocima Ronilačkog saveza Istarske županije, volonterima i djelatnicima  Crvenog križa Pula i Crvenog križa Istarske županije.
Provedbom ekološke akcije  prikupljanje otpada s morskog dna u Nacionalnom parku Brijuni obilježiti će se Dan planeta Zemlje.
Hrvatski Crveni križ provedbom ekoloških akcija pridonosi  podizanju svijest javnosti o  potrebi očuvanja posebno zaštićenog i ekološki značajnog područja u moru i obalnom području, a sve u svrhu očuvanja i obnavljanja morskih i obalnih ekosustava.