x
x

Smiju li psihijatri u javnosti komentirati pojedinačne slučajeve?

  09.01.2023.

Američkim psihijatrima etički je zabranjeno komentirati mentalno zdravlje javnih osoba prema tzv. Goldwaterovom pravilu.

Smiju li psihijatri u javnosti komentirati pojedinačne slučajeve?

Prema tom kriteriju, članku 7. točki 3, koji je usvojila Američka psihijatrijska Udruga (APA) 1973. godine, “neetično je da psihijatar daje stručno mišljenje osim ako nije obavio pregled ili mu je dano odgovarajuće ovlaštenje za takvu izjavu”. Pravilo je dobilo ime po bivšem američkom senatoru i predsjedničkom kandidatu 1964. godine Barryju Goldwateru nakon što je časopis Fact objavio članak u kojem je ispitivao psihijatre o američkom senatoru Barryju Goldwateru i o tome je li sposoban biti predsjednik. Goldwater je urednika tužio i dobio odštetu današnje protuvrijednosti 529.000 američkih dolara.

I u Hrvatskoj se od psihijatara traži da javno komentiraju o svemu i svačemu. Neki su bili toliko hrabri i odvažni da su samo nekoliko sati nakon tragedije postavljali psihijatrijske dijagnoze i spekulirali o pravim uzrocima počinjenja kaznenog djela. Velika se većina psihijatara ipak suzdržava od preuranjenih i nedokumentiranih procjena. Bilo je i ponuda o izradi psiholoških profila hrvatskih političara koje bi onda „suprotna strana“ mogla zloupotrijebiti u verbalnim okršajima. Nije dobro psihijatrizirati društvo niti u društvenim aberacijama pokušavati iščitavati psihopatologiju pojedinca. Kao i uvijek, stručna pitanja treba prepustiti stručnjacima koji će na temelju detaljnog kliničkog pregleda i dostupne medicinske dokumentacije napraviti ekspertizu i pomoći pravosudnim organima u donošenju kvalitetne sudske presude.

Edukacija medija, javnosti i kolega uvijek je potrebna za pojašnjenje naše profesionalne etike. Na svojoj sjednici u ožujku 2022. godine Hrvatsko psihijatrijsko društvo (HPD) donijelo je odluku da Etičko povjerenstvo HPD-a izradi dokument o medijskom istupanju psihijatara, budući je zabilježeno sve više slučajeva kada psihijatri istupaju i iznose manje ili više specifična mišljenja vezano uz počinitelje teških kaznenih djela. Većina će psihijatara ipak zastupati stav da nijedan stručnjak bez razgovora s osobom koja počini neki zločin ne može postaviti dijagnozu na temelju medijskih napisa.

Ivan Ćelić, Marta Skelin