x
x

Europski dan oralnog zdravlja 2022. g.

  13.09.2022.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine (engl. Council of European Dentists, CED), u svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja.

Europski dan oralnog zdravlja 2022. g.

Ovaj dan je važan s obzirom na to da milijarde ljudi boluju od neke oralne bolesti, najčešće zubnog karijesa koji se smatra najraširenijom bolesti u svijetu, jer se premalo ulaže u sprečavanje nastanka karijesa, a previše u njegovo liječenje i posljedice.

Republika Hrvatska ulaže značajne napore u poboljšanje oralnog zdravlja, osobito kod djece kroz preventivne aktivnosti i Nacionalni program Zubna putovnica koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa kroz preventivne preglede prilikom upisa u dječji vrtić, 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole. Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene i prevencije karijesa od najranije dobi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva nastavljaju u novoj pedagoškoj godini 2022./2023. s edukacijama o oralnom zdravlju u odgojno-obrazovnom sustavu u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, te je obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja podsjetnik na važnost edukacija u očuvanju i zaštiti oralnog zdravlja.

Stoga ne zaboravimo da je za zdrave zube i usnu šupljinu potrebno redovito održavati oralnu higijenu i redovito odlaziti na preglede, ali i smanjiti unos hrane i pića koji sadržavaju šećere.