x
x

Magistrama i magistrima sestrinstva priznata visoka stručna sprema

  18.07.2022.

Hrvatska komora medicinskih sestara je potvrdila kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog o priznavanju visoke stručne spreme medicinskim sestrama.

Magistrama i magistrima sestrinstva priznata visoka stručna sprema

Komora je dvije godine uporno inzistirala na rješavanju ovog problema, pa smatraju kako je napravljen prvi korak u rješavanju situacije u kojoj se visoko obrazovanim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, tj. magistrama i magistrima sestrinstva nisu priznavali koeficijenti za njihovu razinu obrazovanja..

Nova odluka Vlade odnosi se na medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade na radnim mjestima i položajima 1. vrste, odnosno na glavne sestre klinika, kliničkih zavoda u kliničkoj ustanovi, objedinjenog hitnog bolničkog prijema u kliničkoj ustanovi, te na medicinske sestre koje rade na poslovima sprječavanja, suzbijanja i kontrole bolničkih infekcija, osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite, invazivnih i specifičnih dijagnostičko terapijskih postupaka, voditelja tima operacijskog bloka te koordinatora palijativne skrbi.

Komora će se nastaviti aktivno zalagati da se visoka stručna sprema prizna svim magistrama i magistrima sestrinstva kao i diplomiranim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima zaposlenim u javnom zdravstvu, a kojih ima ukupno oko 2000.