x
x

Stopa ozljeda prilikom korištenja električnih romobila

  15.07.2022.

Jednostavnost korištenja električnih romobila dovodi do njihovog ležernijeg korištenja bez kacige u neiskusnih vozača u nepoznatim područjima i situacijama. Stopa ozljeda veća je u odnosu na motocikle, bicikle i osobne automobile. Najčešće su ozljede ruku zbog padova. Potrebno je prilagođenje njihove brzine okolišu.

Stopa ozljeda prilikom korištenja električnih romobila
Poruka ove studije je da moramo bolje nadzirati električne romobile.

Pregled medicinskih bilješki bolesnika koji su se prijavili u dvije bolnice u širem području Los Angelesa između 2014. i 2020. pokazuje da su vozači električnih romobila (e-scooter) zadobili ozljede u stopi od 115 na milijun vožnji.

Vožnja električnog romobila koji se može dijeliti vjerojatno je opasnija od vožnje bicikla, a potencijalno opasnija od vožnje motocikla, tvrde Ioannides i sur. (University of California San Francisco Fresno, Fresno, California, SAD). Istraživanje je pokazalo da su najčešće ozljede ruku zbog padova, pa je moguće da dizajn električnog romobila nudi manju stabilnost i zaštitu za gornji dio tijela u usporedbi s biciklom. Međutim, kao i kod motocikala, njihovi motori mogu dovesti do većih brzina zbog kojih je veća vjerojatnost da će ozljede zahtijevati liječničku pomoć. Druge uobičajene ozljede bile su u rasponu od ogrebotina, modrica, slomljenih kostiju i potresa mozga do kolapsa pluća i unutarnjeg krvarenja.

Kako bi bolje pogledali ozljede autori su upotrijebili algoritam obrade prirodnog jezika (NLP, natural language processing) za traženje ozljeda e-skutera među 36 milijuna ozljeda opisanih u medicinskoj dokumentaciji. Nakon što je softver identificirao ozljede, istraživači su ih ručno pregledali. Kombinirali su zbrojeve ozljeda s općinskim podacima o korištenju skutera i izračunali mjesečnu stopu ozljeda. Sveukupno su identificirali 1354 ozlijeđenih ljudi, od kojih je 30 % pregledano više od jednom u hitnoj ambulantni, 29 % je zahtijevalo napredne radiološke metode, 6 % hospitalizaciju i dvoje je umrlo.

Procijenjena stopa ozljeda od 115 na milijun vožnji znatno je veća od prethodnih nacionalnih procjena od 104 ozljede na milijun vožnji motociklom, 15 ozljeda na milijun vožnji biciklom, 8 ozljeda na milijun vožnji osobnim automobilom i 2 ozljede na milijun pješačenja, iako su ove utvrđene statistike izvučene iz evidencije o javnoj sigurnosti koja može obuhvatiti samo teže skupine ozljeda. 

Postoji mnogo mogućih intervencija koje će pomoći u sprječavanju problema. Na primjer, razvoj cesta kako bi ih pješaci, bicikli, e-skuteri i motorna vozila mogli sigurno dijeliti. Iako su nalazi istraživanje vrijedni, pogrešno je uspoređivati ozljede električnih romobila s ozljedama drugih načina prijevoza, rekao je dr. Jonathon Ehsani (the Center for Injury Research and Policy, the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland, SAD), koji također nije bio uključen u istraživanje. To je kao uspoređivati jabuke s narančama. Motocikli idu iznimno brzo i sila uključena u sudar je za red veličine veća nego što bi bila za električni romobil. Bez obzira na to, autore treba pohvaliti što su odradili "ogroman posao" izvlačenja statistike ozljeda.

Poruka je ove studije da moramo bolje nadzirati električne romobile. Postoji mnogo načina da se električni romobili učine sigurnijim. Na primjer, neki dizajni omogućuju prilagodbu njihove brzine okolišu. Ako tijekom vožnje uđete u prometno područje s puno pješaka, maksimalna brzina može se smanjiti sa 25 km/h na 12 km/h bez mogućnosti samoga vozača da na to utječe.

Goran Augustin