x
x

Tribina „Pritisak vršnjaka – je li baš uvijek negativan?“

  20.02.2022.

Vršnjački pritisak odnosi se na situacije u kojima djeca i mlade osobe pod utjecajem pristaju na ponašanja i odluke kojima inače nisu skloni. Velik dio javnosti, a posebice roditelji, nastavnici i ostali sudionici u odgoju mladeži ovu pojavu povezuju s neželjenim ponašanjima. S druge strane, pritisak vršnjaka ponekad može imati i pozitivne učinke i posljedice, koje mogu oplemeniti sazrijevanje mladih.

Tribina „Pritisak vršnjaka – je li baš uvijek negativan?“

Postoje li pozitivni aspekti pritiska među vršnjacima?

Vršnjački pritisak odnosi se na situacije u kojima djeca i mlade osobe pod utjecajem pristaju na ponašanja i odluke kojima inače nisu skloni. Prihvaćanje stavova i oblika ponašanja grupe koje je dio, za mladu su osobu izraz želje za pripadnošću i poistovjećivanjem s drugim članovima. Velik dio javnosti, a posebice roditelji, nastavnici i ostali sudionici u odgoju mladeži ovu pojavu povezuju s neželjenim ponašanjima poput konzumiranja alkohola, duhanskih proizvoda i ostalih opojnih sredstava te drugim neprikladnim postupcima djece i mladih.

S druge strane, pritisak vršnjaka ponekad može imati i pozitivne učinke i posljedice, koje mogu oplemeniti sazrijevanje mladih i odrastanje djece. Štoviše, ako je grupa kojoj dijete pripada dovoljno poticajna, vršnjački pritisak može rezultirati težnjom djeteta prema izvrsnosti u raznim aspektima osobnog razvoja, a ponajviše kada je riječ o školskom, sportskom i osobnom uspjehu.

Kako bi roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima pomogli osvijestiti sve posljedice vršnjačkog pritiska, stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade organiziraju online tribinu za sve zainteresirane koji žele čuti više o pravilnom odgovoru na pritisak vršnjaka. Na tribini „Pritisak vršnjaka – je li baš uvijek negativan?“, mr. sc. Lucija Sabljić, dipl. socijalna pedagoginja, govorit će o negativnim, ali i pozitivnim posljedicama vršnjačkog pritiska.

Tribina će se održati u utorak 22. veljače 2022., s početkom u 18 sati, a može se pratiti preko službenog YouTube kanala NZZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“.