x
x

Međunarodni dan djece oboljele od maligne bolesti, 15. 2.

  15.02.2022.

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježava se 15. veljače na inicijativu Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Svako dijete oboljelo od malignih bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku skrb bez obzira na zemlju njegova podrijetla, rasu te financijski ili socijalni status.

Međunarodni dan djece oboljele od maligne bolesti, 15. 2.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Pretpostavlja se da u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja ozdraviti može više od 70% djece, no pristup modernom liječenju danas ima svega 20% djece. Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju. 

Broj oboljelih od malignih bolesti u djece u stalnom je rastu – za oko 1% godišnje te se u Hrvatskoj svake godine pojavi više od 180 novih slučajeva. Kako liječenje traje u prosjeku godinu dana, a nerijetko i duže, obitelj oboljelog djeteta tijekom tog razdoblja dolazi do ruba svojih psihičkih, fizičkih i materijalnih snaga. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi. Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme.   

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo