x
x

U Izraelu četvrta doza cjepiva protiv COVID-19

  15.01.2022.

Početkom ove godine izraelski premijer Naftali Bennett najavio je da će država ponuditi četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-19 svim zdravstvenim radnicima i osobama starijim od 60 godina, a cijepljenje je već bilo odobreno kod imunokompromitiranih.

U Izraelu četvrta doza cjepiva protiv COVID-19

Izrael je nedavno zabilježio porast zaraze virusom SARS-CoV-2. Povećava se i broj hospitaliziranih, iako je ukupan broj oboljelih i hospitaliziranih i dalje nizak.

Oko dvije trećine Izraelaca primilo je dvije doze cjepiva protiv COVID-19, 80% odraslih primilo je dvije doze plus booster dozu, uključujući 90% osoba starijih od 60 godina. Izrael je počeo cijepiti djecu od 5 do 11 godina u studenom 2021.

Učinkovitost kampanje ranog cijepljenja, koja je do travnja 2021. već provedena s dvije doze ujedno je značila da se u Izraelu mogao pratiti pad imuniteta s protokom vremena. U trenutku širenja delta varijante SARS-CoV-2 postalo je očito da osobe koje su cijepljene prije više od 6 mjeseci nisu bile dovoljno zaštićene od teške bolesti. U srpnju 2021., Izrael je počeo provoditi prvu svjetsku kampanju za jačanje borbe protiv COVID-19 i uveo treću dozu.

Nakon pojave varijante omikron u studenom 2021., Izrael je brzo ograničio međunarodna putovanja i uspostavio strogo praćenje kontakata. Prva faza odgovora na omikron bila je usporavanje lokalnog prijenosa što je dulje moguće kako bi se pripremili na neizbježan porast broja slučajeva.

Stručnjaci su svjesni da će biti vrlo teško kontrolirati širenje omikrona tako da će se najprije zaštiti stanovništvo s najvećim rizikom.

Postoje dokazi da treća doza cjepiva protiv COVID-19 smanjuje kliničko trajanje infekcije, ali još nema dovoljno dokaza i za četvrtu dozu cjepiva.