x
x

Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore

  30.12.2021.

Hrvatska liječnička komora dodijelila je godišnje nagrade istaknutim pojedincima za postignuća ostvarena u 2021. godini. Ovogodišnji laureati su doc. dr. sc. Tomislav Kopjar, izv.prof.dr.sc. Zenon Pogorelić, doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, doc. dr. sc. Marija Santini i Sanja Vištica, magistra novinarstva. Svečanost je održana u srijedu, 29. prosinca u dvorani Hrvatskog liječničkog doma u Zagrebu.

Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore

„Cijenjeni i dragi laureati, čestitam Vam na vašim postignućima, na vašim rezultatima, kojima ste kolegama, ali i cijelom našem društvu ukazali da i u ovom teškom pandemijskom vremenu hrvatski liječnici djeluju i ostvaruju izvrsne stručne, strukovne i znanstvene rezultate. Rezultate vrijedne posebnog priznanja, rezultate vrijedne godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore. Hvala vam od srca na vašim naporima i vašim ostvarenjima. Želim zahvaliti i svim kolegicama i kolegama koji se već skoro dvije godine na prvoj crti bore s COVID-om. Zahvaliti na profesionalnom, ali i društvenom doprinosu da ta borba bude što uspješnija. Želim im odati iskreno priznanje na tolikoj žrtvi, trudu, odricanju i samoprijegoru“, izjavio je predsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić obraćajući se prisutnim uzvanicima i laureatima.

Nagrada za najzapaženije stručno ostvarenje u 2021. godini dodijeljena je doc. dr. sc. Tomislavu Kopjaru, dr.med, specijalistu opće kirurgije i subspecijalistu kardijalne kirurgije iz KBC-a Zagreb te docentu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doc. Kopjar je kao glavni operater i član tima za transplantaciju pluća KBC-a Zagreb u noći sa 16. na 17. travnja izveo obostranu transplantaciju pluća, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Ova visoko zahtjevna operacija izniman je uspjeh hrvatskog zdravstva i hrvatskih liječnika, budući da su se godinama kandidati za transplantaciju pluća iz Hrvatske upućivali u Beč. Kako bi cjeloviti program transplantacije pluća zaživio u Hrvatskoj, doc. Kopjar se s još dvojicom kolega liječnika dodatno usavršavao iz transplantacije pluća u AKH Wien gdje je sudjelovao i asistirao na 30-tak zahvata. Stekavši visoko specijalizirana kirurška znanja i vještine, doc. Kopjar je zajedno s ostalim članovima transplantacijskog tima, uz podršku kolega iz Beča, u travnju ove godine uspješno izveo ovu povijesnu operaciju, čime je otvoreno novo područje transplantacije u Hrvatskoj. Od travnja do danas u Hrvatskoj je izvedeno ukupno devet ovakvih operacija.

Nagrada za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije u 2021., liječnicima znanstvenicima životne dobi iznad 40 godina dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Zenonu Pogoreliću, dr.med., specijalistu dječje kirurgije zaposlenom u KBC-u Split i izvanrednom profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uz iznimno aktivan kirurški rad, dr. Pogorelić je posvećen i znanstvenom radu te je u 2021. godini objavio 20 radova indeksiranih u Web of Science, od kojih je 19 indeksirano u časopisima koji se citiraju u Current Contentsu. U gotovo svaki znanstveni rad dr. Pogorelić je uključio i po jednog studenta medicine, čime mlade ljude potiče osim kliničkog i na znanstveni rad.

Nagrada za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije u 2021., liječnicima mladim znanstvenicima životne dobi do 40 godina dodijeljena je doc. dr. sc. Ivani Mikolašević, dr.med., specijalistici interne medicine zaposlenoj na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i docentici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. U svojoj stručnoj i znanstvenoj karijeri, doc. Mikolašević objavila je više od 70 znanstvenih i stručnih radova. U 2021. godini objavila je 11 izvornih i 10 preglednih znanstvenih radova tiskanih u znanstvenim časopisima indeksiranima u bazi Web of Science. Teme njezinih znanstvenih radova obuhvaćale su područje gastroenterologije, a najviše vezano za nealkoholnu masnu bolest jetre.

Nagrada za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2021. dodijeljena je doc. dr. sc. Mariji Santini, dr.med., specijalistici infektologije i subspecijalistici intenzivne medicine, zaposlenoj u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, docentici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te predsjednici Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora. U iznimno teškim vremenima borbe s koronavirusom i pandemijom, doc. Santini je koordinirala izradu smjernica za liječenje bolesti COVID-19 unutar Hrvatskog društva za infektivne bolesti. Također je u ime društva nedvosmisleno i jasno podržala zajedničke inicijative krovnih liječničkih organizacija prema Stožeru, Vladi i općoj javnosti po pitanju borbe s pandemijom. U suradnji s Hrvatskim društvom obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora organizirala je webinare o bolesti COVID-19 i cijepljenju. Uz nastupe u medijima u vezi pandemije i cijepljenja, doc. Santini je svo vrijeme radeći u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i vlastitim primjerom ukazivala na kontinuirane napore liječničke struke u borbi protiv pandemije.

Nagrada za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke struke u javnosti u 2021. dodijeljena je novinarki i reporterki Nove TV Sanji Vištici, magistri novinarstva. Tijekom 2021. godine Sanja Vištica je kontinuirano izvještavala javnost o pandemiji izazvanoj koronavirusom. Radi što točnijeg i objektivnijeg izvještavanja javnosti o pandemiji, u svojim reportažama za sugovornike je birala liječnike, ističući time važnost liječničke struke u borbi s pandemijom. Izvještavajući o alarmantnom stanju u bolnicama, aktualnim epidemiološkim mjerama, ali i razbijajući mitove o cijepljenju, Sanja Vištica je u brojnim javljanjima s terena omogućila da javnost čuje poruke liječnika koji su na prvoj crti borbe s pandemijom. Svojim hrabrim i profesionalnim djelovanjem, Sanja Vištica je značajno pridonijela jačanju ugleda hrvatskih liječnika i promociji liječničke struke u javnosti.

Kratke video priloge o laureatima godišnjih nagrada HLK-a za 2021. godinu pogledajte niže.

Doc. dr. sc. Tomislav Kopjar, dr. med.

Izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić, dr. med.

Doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med.

Doc. dr. sc. Marija Santini, dr. med.

Sanja Vištica, mag. novinarstva