x
x

COVID-19: Godina dana od početka cijepljenja

  29.12.2021.

Prije točno godinu dana u Hrvatskoj je službeno krenulo cijepljenje protiv koronavirusa. Prva osoba koja je primila cjepivo bila je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevci. Od tada je u Hrvatskoj cijepljeno 55,48 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,12 posto odraslog stanovništva.

COVID-19: Godina dana od početka cijepljenja

HZJZ kao nositelj programa cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj, Vlada RH, Ministarstvo zdravstva, gradski i županijski zavodi za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove tijekom cijelog ovog razdoblja naporno su radili kako bi građanima Hrvatske osigurali najbolju zaštitu protiv bolesti COVID-19, a to je cjepivo. Od dana 27. prosinca 2020. do 26. prosinca 2021. ukupno  je utrošeno 4.647.360 doza cjepiva od četiri različita proizvođača. Tijekom 2022. godine čeka nas još mnogo različitih izazova i prepreka kako u suzbijanju širenja bolesti COVID-19 tako i kod organizacije i provođenja programa cijepljenja. Povodom toga, zamjenica ravnatelja HZJZ- prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. pozvala je sve građane na cijepljenje s posebnim naglaskom na važnost cijepljenja naših najugroženijih građana:

„Kroz proteklih godinu dana u Hrvatskoj je najmanje jednu dozu primilo 55,48 posto ukupnog stanovništva. U zemljama EU/EEA radi se 72,2 posto stanovništva što znači da zaostajemo za prosjekom EU, a za zemljama s najvećim cijepnim obuhvatom zaostajemo i 30 posto. Ipak, kada oni koji se još nisu odlučili cijepiti odlučuju o tome bi li se cijepili ili ne, uzor mogu tražiti u našim sugrađanima koji su se cijepili, a kojih je više od 2,2 milijuna. Iako zaostajemo za Europom i među nama prevladavaju oni koji su se odlučili za cijepljenje. To su naši susjedi, prijatelji i članovi obitelji. Cijepili su se, boljela ih je ruka dana ili dva, možda ih je boljela glava ili su imali povišenu temperaturu no to je prošlo, a sada se mogu ipak sigurnije i jednostavnije kretati i sudjelovati u društvenom životu. Među našim sugrađanima starije životne dobi ima onih koji odgađaju cijepljenje jer tvrde da nigdje ne izlaze iz kuće pa se nemaju gdje zaraziti. Puno sugrađana koji su slično razmišljali ipak se zarazilo jer nam ili dođe rodbina ili odemo u trgovinu, porazgovaramo sa susjedom, ili moramo u autobusom i tramvajem liječniku, ili stojimo u redu u banki ili pošti.  Također mnogi naši sugrađani odgađaju cijepljenje zbog različitih bolesti, pogrešno misleći da bi im cijeljenje zbog bolesti koje imaju moglo naštetiti. Upravo je suprotno: sve bolesti koje imate dodatni su razlog da se odmah još danas cijepite jer COVID-19 kod inače bolesnih osoba ima puno teži tijek i češću smrtnost nego kod zdravih. Na svakom punktu za cijepljenje je liječnik, ponesite medicinsku dokumentaciju i zajedno ćete izabrati najbolje cjepivo upravo za vas“, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (65,0% ukupnog stanovništva, odnosno 77,7% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (60,4% ukupnog stanovništva, odnosno 72,4% odraslog stanovništva). Kako bismo lakše pratili proces cijepljenja u RH, HZJZ je izradio prostornu vizualizaciju procijepljenosti u Republici Hrvatskoj prema prebivalištu osoba (gradovi i općine) u odnosu na ukupno stanovništvo te prema dobnim skupinama na nacionalnoj razini, razini regija i razini županija, odnosno grada Zagreba. Kartu možete pogledati OVDJE.

Karta procijepljenosti u RH 2021-12-20 u odnosu na ukupno stanovništvo RH prema mjestu prebivališta 

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr