x
x

Svjetski dan sigurnosti pacijenta

  19.09.2021.

Prepoznajući sigurnost pacijenta kao globalni zdravstveni prioritet, u svibnju 2019. godine na 72. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije sve 194 članice podržale su Svjetski dan sigurnosti pacijenta i njegovo obilježavanje svake godine 17. rujna.

Svjetski dan sigurnosti pacijenta

Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenta i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu, na svim razinama.

Ove godine, s obzirom na moguće rizike i štete kojima su izložene žene i novorođenčad u pandemiji COVID-19, Svjetski dan sigurnosti pacijenta obilježava se na temu "Sigurna skrb za majku i novorođenče". Majke i novorođenčad, prema dosadašnjim spoznajama o COVID-19 mogu oboljeti i od težih oblika ove bolesti.

U Zavodu za perinatalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Referentnog centra za perinatalnu medicinu Ministarstva zdravstva RH, iskustva o „Majka i COVID-19“ te „Novorođenčad i COVID-19“ ukazuju kako je udio porođenih SARS Cov-2 pozitivnih rodilja 1,3% od čega je njih 55% porođeno carskim rezom, uglavnom zbog opstetričkih indikacija. Prijevremeno je rodilo 8,5% ovih rodilja što je jednak postotak kao i kod nezaraženih rodilja.

Teži oblik COVID-19 bolesti koji je zahtijevao dovršenje trudnoće zbog ugroženosti majke i nastavak liječenja u drugoj ustanovi zabilježen je u 8,5% ovih trudnica. Na respiratoru su liječene 2 (4,3%) trudnice, a u jedne je dijagnosticirana plućna embolija (2%). Zanimljivo je spomenuti kako su svi slučajevi težeg oblika COVID-19 bolesti zabilježeni u trećem trimestru trudnoće što je u skladu s izvješćima iz ostalih europskih zemalja. Najduže trajanje liječenja trudnica s teškom kliničkom slikom COVID-19 bolesti bilo je 45 dana (prosjek 22).

Ohrabrujuće je, da su sva novorođenčad u kojih je učinjen test na COVID-19 infekciju bila negativna. Apgar score ≤7 u prvoj minuti zabilježen je samo kod jednog novorođenčeta, no već u petoj minuti je bio uredan. Dojenje i rooming in su omogućeni svim majkama uz pridržavanje zaštitnih mjera.