x
x

Antibiotici su vjerojatno nepotrebni za aspiraciju ciste gušterače

  Marija Škrlec, mag. pharm

  07.02.2020.

Iako smjernice preporučuju antibiotsku profilaksu prije ili za vrijeme ultrazvučno vođene aspiracije tankom iglom ciste gušterače, rizik od infekcije je mali, kako otkriva randomizirano kontrolirano ispitivanje.

Antibiotici su vjerojatno nepotrebni za aspiraciju ciste gušterače

U istraživanju je sudjelovalo 226 pacijenata, prosječne dobi od 64 godine, s cistom gušterače kojima je trebao ovaj zahvat. Nasumično su podijeljeni u skupine s ciprofloksacinom (200 mg IV bolus, zatim sedam doza per os 500 mg oralno svakih 12 sati) ili s fiziološkom otopinom plus placebo.

Nakon praćenja od 21 dana, nije bilo statistički značajnih razlika između skupina po demografskim podacima, osnovnim podacima ili karakteristikama postupka.

Ispitivanje je završilo 205 pacijenata (90,7%), a jedini slučaj infekcije povezan s ovim postupkom dogodio se kod pacijenta iz placebo skupine koji je nakon postupka razvio akutni pankreatitis i bakteremiju. Prevencija infekcije nije bila lošija u kontrolnoj skupini; razlika između skupina bila je 0,87%.

Ovo istraživanje pokazuje da se antibiotici mogu izbjeći što je važno zbog izbjegavanja mogućih štetnih događaja i bakterijske rezistencije, ali bi i dalje trebalo uzeti u obzir antibiotsku profilaksu za visoko rizične pacijente, poput imunokompromitiranih.

Izvor: Gastroenterology doi.org/10.1053/j.gastro.2020.01.025