x
x

Stavovi međunarodnih studenata medicine o obrazovnim postupcima i stilovima

  06.03.2019.

Stavovi međunarodnih studenata medicine o obrazovnim postupcima i stilovima u šestogodišnjem longitudinalnom nastavnom predmetu o osnovama medicinskih vještina u Hrvatskoj, objavljeni u CMJ-u.

Stavovi međunarodnih studenata medicine o obrazovnim postupcima i stilovima

Cilj Istražiti stavove međunarodnih studenata medicine o utjecaju šestogodišnjeg longitudinalnog kolegija Fundamentals of Medical Skills (FMS) na Studijima na engleskom jeziku Sveučilišta u Zagrebu na razvoj njihovih praktičnih, kliničkih i komunikacijskih vještina.

Postupci U ovom presječnom istraživanju prikupili smo podatke od pet generacija studenata koji su pohađali FMS od 31. siječnja do 3, veljače 2017. koristeći internetski upitnik od 23 čestice. Nismo uključili studente prve godine. Pozivnice i podsjetnici poslani su 202 studenata elektroničkom poštom, SMS-om, i u zatvorenim skupinama na društvenim mrežama.  

Rezultati Stopa odaziva bila je 69,8% (141/202 studenata). Većina studenata smatrala je predmet korisnim (83,7%); praktične vještine važnijim od komunikacijskih (92,9%); praktične vještine važnijim na višim godinama studija (82,3%); mislila je da je potrebno više vremena za simulaciju na lutkama (75,2%); preferirala je Objective Structured Clinical Examination (OSCE) ispite u odnosu na tradicionalne usmene ispite (78%); i preporučila bi predmet poput FMS-a budućim studentima ili studentima na drugim sveučilištima (79,4%). Značajno više žena nego muškaraca smatralo je praktične vještine važnijim od komunikacijskih (P = 0,044). Značajno više studenata 5. i 6. godine nego studenata nižih godina preferiralo je OSCE u odnosu na tradicionalno obrazovanje (P = 0,025) i preporučilo bi predmet poput FMS-a budućim studentima ili studentima na drugom sveučilištima (P = 0,001).

Zaključak Studenti su pozitivno ocijenili FMS, ali su podcijenili važnost komunikacijskih vještina.

Ines Potočnjak, Monika Elisabeth Crumbach, Anna Mara Hrgetić Vitols, Sandra Hrnčić, Christopher Lambers, Marijana Braš, Davor Ježek, Sven Seiwerth, Vesna Degoricija