x
x

U starijih osoba s urinarnom infekcijom ne treba odgađati primjenu antibioika

  03.01.2020.

Odgađanje primjene antibiotika u starijih osoba s urinarnom infekcijom može povećati rizik za razvoj sepse i povećati smrtnost, rezultat je retrospektivne studije objavljene u časopisu BMJ.

U starijih osoba s urinarnom infekcijom ne treba odgađati primjenu antibioika

Američki znanstvenici pregledali su medicinsku dokumentaciju 157.000 odraslih osoba u dobi od 65 i više godina kojima je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti barem jednom postavljena dijagnoza urinarne infekcije. Uključeno je oko 313.000 sumnjivih ili potvrđenih nekompliciranih urinarnih infekcija: Antibiotici su propisani odmah za 87%, odgođeni su, ali propisani u roku od tjedan dana za 6%, i uopće nisu propisani za 7% infekcija.

Stope bakterijemije i smrtnosti u roku od 60 dana bile su značajno više u slučaju odgađanja primjene antibiotika ili ako antibiotici uopće nisu propisani u odnosu na skupinu u kojoj su antibiotici odmah propisani.

Konkretno, istraživači su izračunali da bi se jedna više bakterijemija pojavila na svakih 37 neliječenih pacijenata i na svakog 51. koji je naknadno primio antibiotik. Izračunali su i da bi se jedan višak smrti pojavio na svakih 27 neliječenih pacijenata te na svakog 83. koji je naknadno primio antibiotik.

Autori ne dovode loše ishode i primjenu antibiotika u uzročnu vezu, ali preporučuju primjenu antibiotika u ovoj populaciji bolesnika starijih od 65 godina odmah nakon postavljanja dijagnoze urinarne infekcije.

U pitanju je liječenje i asimptomatske bakterijurije a treba biti svjestan i poteškoća u prepoznavanju simptoma urinarne infekcije u starijih bolesnika koji su već u kognitivnom padu.