x
x

Svjetski dan borbe protiv malarije, 25. 4.

  24.04.2021.

Svjetski dan borbe protiv malarije se svake godine obilježava 25. travnja, a ove se godine slavi i 70. obljetnica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije i jednog od njenih značajnijih projekata, Globalnog programa iskorjenjivanja malarije (engl. Global Malaria Eradication Programme).

Svjetski dan borbe protiv malarije, 25. 4.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), broj oboljelih u 2016. g.  je procijenjen na 216 milijuna; u odnosu na 2015. g. se povećao  za 5 milijuna oboljelih. Gotovo polovica svjetske populacije je izložena riziku obolijevanja od malarije. Najveći je broj oboljelih i umrlih od malarije u Africi, čak 90 % ukupno oboljelih i 91 % umrlih. Jugoistočna Azija, Istočni mediteran, Zapadni Pacifik i Južna Amerika su također zemlje pod povećanim rizikom.

U Europskoj regiji bilježimo najvećim dijelom importirane slučajeve zbog učestalih putovanja i velike pokretljivosti ljudi kao i komaraca. Stoga je vrlo važno djelovati preventivno – pravovremeno otkrivati infekcije, liječiti oboljele, educirati stanovništvo i prevenirati bolest suzbijanjem komaraca kako osobnom zaštitom tako i dezinsekcijom.

Malarija je u Republici Hrvatskoj iskorijenjena još 1964. godine i danas se bilježe samo tzv. importirani slučajevi, nastali u brojnim endemskim područjima malarije u svijetu. Sve dok se importirani slučajevi pravovremeno ne otkriju i izliječe, predstavljaju stalnu opasnost.

Svima koji će boraviti u endemskim malaričnim područjima zbog posla ili turizma preporučuje se da se informiraju u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo u kojima će saznati kako čuvati zdravlje na putovanjima, kako provoditi opće mjere zaštite (prikladna zaštitna odjeća, primjena repelenata odnosno sredstava za odbijanje komaraca, zaštitnih mreža za prozore i vrata, zaštitnih mreža za spavanje) i kemoprofilaksu (preventivno uzimanje lijekova protiv malarije prije odlaska, tijekom i nakon povratka s putovanja).

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexIbuxin RapidMaxflu
VEZANI SADRŽAJ
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: