x
x

700.000 kuna za podršku djeci s kroničnim bolestima

  01.04.2018.

U petak su su Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri predstavljeni rezultati dvaju programa osuvremenjivanja podrške najmlađim pacijentima s višestrukim razvojnim teškoćama, ukupne vrijednosti 732.000 kuna.

700.000 kuna za podršku djeci s kroničnim bolestima

Programi se odnose na promjene u načinu skrbi o djeci s najvećim zdravstvenim izazovima te omogućuju njihov fizički i mentalni napredak.

Ureda UNICEF-a za Hrvatsku je uz pomoć donacija hrvatskih građana u programe uložio 681160 kuna.

Programi su obuhvatili edukaciju zdravstvenih djelatnika i nabavu opreme za skrb o djeci, a pomoći će ranoj intervenciji u djetinjstvu djece ugrožena zdravlja i razvoja, te pomoću tehnoloških pomagala i prilagođenih komunikacijskih tehnika omogućiti potpomognutu komunikaciju najmlađim pacijentima.

U okviru dvaju programa održana su ukupno 92 edukacijska susreta sa zdravstvenim osobljem bolnice o primjeni potpomognute komunikacije u svakodnevnom radu s najmlađim pacijentima i optimalnoj podršci njihovu ranom razvoju.

Uz to, provedena je procjena individualnih razvojnih i komunikacijskih potreba 28 najmlađih pacijenata u dobi do 8 godina radi pružanja odgovarajuće podrške.

U primjeni potpomognute komunikacije djeci će pomoći nabavljena tehnološka oprema, a zdravstveni stručnjaci osnaženi su za procjenu jezičnih sposobnosti i potreba djece.

U svrhu upoznavanja s primjerima dobre prakse u rehabilitaciji, obrazovanju i liječenju djece s višestrukim teškoćama u razvoju, djelatnici bolnice boravili su u 4 studijska posjeta suradničkim institucijama u Grazu.

Izvor: Unicef.hr