x
x

Svjetski dan bubrega, 11. 3.

  09.03.2021.

Svjetski dan bubrega obilježava se od 2006. godine svakog drugog četvrtka u ožujku, a ima za cilj podići svijest o važnosti očuvanja zdravlja bubrega.

Svjetski dan bubrega, 11. 3.
Najčešći uzroci kronične bolesti bubrega su šećerna bolest, arterijska hipertenzija, a slijede kronični glomerulonefritis, kronični pijelonefritis i policistična bolest bubrega.

Bubrezi su parni organi veličine šake, težine oko 150 grama kod odrasle osobe, koji su smješteni iza potrbušnice u trbušnoj šupljini, zaštićeni rebrima. Bubrezi obavljaju višestruke funkcije u ljudskom organizmu: stvaraju urin, pročišćuju krv i tako odstranjuju višak tekućine i štetne tvari iz krvotoka, reguliraju ravnotežu natrija i kalija u organizmu, sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, proizvode ADH (antidiuretski hormon ili vazopresin) koji sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka i reguliraju kiselost tjelesnih tekućina.

Kronična bolest bubrega je ozbiljni javnozdravstveni problem diljem svijeta sa nepovoljnim ishodima koji mogu dovesti da zatajenja bubrega i preuranjene smrti. Broj oboljelih od kronične bolesti bubrega i dalje nezadrživo raste i to ne samo u ekonomski razvijenim zemljama. Procjenjuje se da 1 od 10 stanovnika u industrijski razvijenim zemljama ima kroničnu bolest bubrega, a taj je omjer još veći u osoba koje su starije od 65 godina. Najčešći uzroci kronične bolesti bubrega su šećerna bolest, arterijska hipertenzija, a slijede kronični glomerulonefritis, kronični pijelonefritis i policistična bolest bubrega.

Približno 195 milijuna žena u svijetu boluje od kronične bolesti bubrega te ih od iste premine oko 600.000 svake godine. Kronična bolest bubrega je 8. vodeći uzrok smrti kod žena. Rizik oboljenja je skoro podjednak kod žena i muškaraca s prosječnom prevalencijom od 14% kod žena i 12% kod muškaraca. Međutim, broj žena na dijalizi je manji nego broj muškaraca. Tri su glavna razloga za to:

  • progresija bolesti je sporija kod žena
  • psiho-socioekonomske prepreke poput niske osviještenosti o bolesti koje mogu dovesti do prekasne ili nezapočete dijalize
  • nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti što je veliki problem u državama koje nemaju jedinstveni pristup zdravstvu

Kronična bolest bubrega je također i rizični čimbenik za trudnice te može utjecati na smanjenje plodnosti. Žene koje boluju od kronične bolesti bubrega imaju povećani rizik od mogućih negativnih posljedica kako za sebe tako i za dijete uključujući pojavu hipertenzije u trudnoći te prijevremeni porod.

Postoji jasna potreba za osvješćivanjem javnosti, pravovremenoj dijagnozi i ispravnim načinom liječenja i praćenja kronične bolesti bubrega, posebice kod trudnica. 

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr