x
x

Povišeni trombociti, bez simptoma - signal za uzbunu?

  Klara Čičić, dr. med.

  03.10.2017.

Pacijenti koji imaju povišene trombocite u krvnoj slici imaju veći rizik da im se u sljedećih godinu dana dijagnosticira rak, osobitio ako se 6 mjeseci od prvog nalaza ponovo nađu povišeni trombociti u krvi.

Povišeni trombociti, bez simptoma - signal za uzbunu?

Istraživanje je objavljeno u svibnju ove godine u uglednom časopisu British Journal of General Practice. Ovo bi saznanje moglo pomoći liječnicima obiteljske medicine u ranom otkrivanju raka među populacijom koja ih posjećuje.

Studija je pokazala da je u 11% muškaraca i 6% žena s trombocitozom dijagnosticiran rak u narednih godinu dana, najčešće pluća i kolona. Pokazalo se da jedna trećina pacijenata s rakom pluća ili kolona nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na tu dijagnozu. Upravo bi kod takvih pacijenata trombocitoza u krvnoj slici kao rani pokazatelj mogućeg raka imala najveću korist pri ranom otkrivanju.

U kohortnoj studiji sudjelovala je 31 261 osoba s trombocitima većim od 400 x 109/L, srednje dobi oko 67 godina. Ta skupina uspoređena je s kontrolama s normalnim brojem trombocita u krvi. Nakon godinu dana promatrala se pojava karcinoma u obje skupine.

Iako trombocitoza do sada nije općeprihvaćena kao rizični čimbenik raka, ovo istraživanje pokazuje da bi se dijagnoza raka pluća i kolona otkrivala dva mjeseca ranije ukoliko bi se trombocitoza shvatila ozbiljno i odmah temeljito istražila. To bi u konačnici rezultiralo ranijim otkrivanjem 5500 karcinoma diljem Velike Britanije, pokazali su znanstvenici.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, prilikom nalaza trombocitoze u krvnoj slici dijagnozu raka treba imati na umu čak i kada inicijalno nismo na njega sumnjali. Rano otkrivanje karcinoma ključno je za bolje preživljenje.