x
x

Zaostali meci u tijelu mogu uzrokovati trovanje olovom

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  05.03.2017.

Simptomi trovanja olovom često su nespecifični i mogu se pojaviti godinama nakon izlaganja. Jedan od slabo prepoznatih uzroka trovanja olovom jesu ostaci metaka u tijelu pacijenata, govori članak objavljen na MMWR.

Zaostali meci u tijelu mogu uzrokovati trovanje olovom

Američki istraživači analizirali su oko 146.000 uzoraka krvi s razinom olova ≥10 µg/dL u sklopu programa za nadzor razine olova kod odraslih. Analiza je obuhvatila 41 saveznu državu, u razdoblju od 2003. do 2012. godine. Od svih slučajeva, 0,3% ispitanih imalo je barem jedan ostatak metka u tijelu.

Kod 3,7% ispitanika koji su imali ostatak metka, razina olova iznosila je ≥80 µg/dL, za razliku od 0,2% ispitanika u skupini koji nisu imali ostatak metka u tijelu. Najviša zabilježena razina olova u krvi iznosila je 306 µg/dL. Ostatke metaka u tijelu uglavnom su imali muškarci u dobi od 16-24 godine koji nisu bili profesionalno izloženi olovu.

Trovanje olovom često ostane neprepoznato kod osoba koje nisu profesionalno izložene olovu jer ne postoji takav program nadzora. Preporuka kliničarima, u slučaju povišene razine olova u krvi, jest da ispitaju pacijente o mogućim ostacima metaka u tijelu i drugim mogućim izvorima trovanja koji se ne odnose na profesionalnu izloženost.