x
x

Mjere za poticanje samozapošljavanja osoba s invaliditetom

  dr.sc. Tomislav Benjak, dr. med.

  08.11.2015.

Osvrt s radionice: Mjere za poticanje samozapošljavanja osoba s invaliditetom te prezentacija Oglasnika za osobe s invaliditetom

Mjere za poticanje samozapošljavanja osoba s invaliditetom

Osoba s invaliditetom ima svuda u svijetu i na svim društvenim razinama. Prema procjenama UN invaliditet je mnogo rašireniji nego što se inače misli: od deset stanovnika svake zemlje bar je jedan u izvjesnoj mjeri osoba s invaliditetom, što čini oko 450 milijuna ljudi u svijetu.

U Hrvatskoj se podaci o osobama s invaliditetom prate u Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom u kojem je stanje na dan 30.01.2014., registrirano 510.274 osoba s invaliditetom od čega su 308.060 muški (60%) i 202.214 žene te na taj način osobe s invaliditetom čine oko 12% ukupnog stanovništva RH.

Prema podacima novoformirane baze zaposlenih osoba s invaliditetom, koja se vodi u okviru ovog Registra, u RH je 16.539 zaposlenih (zaposleni i privremeno radno nesposobni) osoba s invaliditetom s 65% udjelom muških i 35% udjelom ženskih osoba.

Pravo na rad i zapošljavanje jedno je od temeljnih ljudskih prava, koja može osigurati izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom i jamčiti potpunu i učinkovitu društvenu integraciju. U skladu s time te rezultatima niza istraživanja o pozitivnim utjecajima zaposlenja na kvalitetu života i zdravlje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je također prepoznata izuzetna važnost osiguravanja primjerenog oblika zaposlenja za osobe s invaliditetom.

U okviru niza aktivnosti koje se na tom području poduzimaju trenutno u RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo se priključio izradom specijalnog oglasnika namijenjenog isključivo osobama s invaliditetom, na kojem ova izrazito ranjiva populacija može objavljivati svoje usluge i proizvode. Oglasnik je besplatan, a prezentiran je na 3. Hrvatskom kongresu preventivne medicine u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u okviru radionice kojoj su prisustvovali i predstavnici Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Agencije za malo poduzetništvo, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, te same osobe s invaliditetom, koje su pozdravile ovu inicijativu. Obzirom da se radi o vrlo korisnom alatu, informacije oko oglasnika dostupne su na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a oglasnik možete pogledati na linku http://oglasnik.javno-zdravlje.hr/.

Na navedenom skupu, pored prezentacije ovog oglasnika, predstavnici navedenih tijela još jednom su naglasili važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom, te su prezentirali usluge (poticaje, kredite) koje postoje u Hrvatskoj kojima se potiče samozapošljavanja osoba s invaliditetom. Sudionici radionice bili su i predstavnici tvrtke Hedona koji su prikazali primjer dobre prakse samozapošljavanja osoba s invaliditetom u segmentu proizvodnje čokolade.