x
x

Propranolol u terapiji infantilnih hemangioma

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  13.03.2015.

Propranolol se pokazao uspješnim i sigurnim u terapiji infantilnih hemangioma, no optimalo doziranje još nije definirano.

Propranolol u terapiji infantilnih hemangioma

Infantilni hemangiomi (IH)  najučestaliji su tumori mekog tkiva koji se javljaju kod oko 10% djece. Lezije se ne javljaju odmah pri rođenju, nego nakon 4-6 tjedana života i najviše se povećavaju do 5. mjeseca starosti. Nakon brze proliferativne faze, slijedi spora spontana involucija tkiva do prethodne veličine.  U gotovo 12% IH razviju se komplikacije koje zahtijevaju terapijsku intervenciju. U terapiji su se uobičajeno primjenjivali sistemski kortikosteroidi, ali odgovor pacijenata je bio varijabilan, a nuspojave učestale. U 2008. otkriće da propranolol uspješno liječi IH  dovelo je do njegove široke uporabe, unatoč nedostatsku kontroliranih ispitivanja.

Provedeno je multicentrično, randomizirano, kontrolirano istraživanje u kojem je propranolol uspoređen s placebom. Ispitana je njegova dugoročna sigurnost kod 343 pacijenta u dobi od 1-5 mjeseci s proliferirajućim IH (>1.5 cm) kod kojih je bilo potrebno primijeniti sistemsku terapiju. Praćeni su tijekom 96 tjedana. Pacijenti su nasumično podijeljeni u grupe koje su primale placebo ili propranolol (1 mg/kg/dan tijekom 3 mjeseca, 1 mg/kg/dan tijekom 6 mjeseci, 3 mg/kg/dan tijekom 3 mjeseca, ili 3 mg/kg/dan tijekom 6 mjeseci).

Primarni ishod je smatran uspješnim ako je došlo do potpunog ili gotovo potpunog povlačenja ciljanog IH u 24 tjedna, što su procijenjivale nezavisne osobe na osnovu fotografija. Neuspješnim se smatralo ako je tijekom 24 tjedna, koliko je trajala probna terapija, došlo do prekida tretmana pacijenta ili kod kojih je primijenjena druga terapija hemangioma. Ključni sekundarni ishod bio uspjeh ili neuspjeh probnog tretmana prema procjenama na licu mjesta od strane istražitelja u 48. tjednu u odnosu na početne vrijednosti. Najveći omjer koristi i rizika zabilježen je u grupi koja je primala 3mg/kg/dan tijekom 6 mjeseci. Kod 60% pacijenata s tim režimom doziranja i 4% pacijenata koji su primali placebo, terapija je bila uspješna u 24. tjednu (P<0.001). Nuspojave nisu bile učestale, a ako su se javljale bile su blage. Značajne nuspojave također su bile rijetke – jedan pacijent imao je bradikardiju, a kod drugog koji je već imao srčane probleme došlo je do drugostupanjskog atrioventrikularnog bloka.

Ovo istraživanje dokazalo je uspješnost propranolola u liječenju infantilnih hemangioma s povoljnim profilom koristi i rizika. Dizajn istraživanja omogućio je usporedbu 4 režima doziranja propranolola s placebom, odabir najdjelotvornije doze (3mg/kg/dan) i optimalnog trajanja terapije (tijekom 6 mjeseci).