x
x

Otitis media acuta u obiteljskoj medicini

  Zdenka Macner – Koren, dr.med., spec. obiteljske medicine

  22.09.2014.

Akutna upala srednjeg uha je bakterijska ili virusna upala srednjeg uha. Javlja se u svakoj dobnoj skupini, ali najčešće se javlja u dječjoj dobi između trećeg mjeseca i treće godine života. Razlog tomu je specifičnost anatomskih struktura u tom životnom razdoblju.

Otitis media acuta u obiteljskoj medicini
Može se preporučiti antipiretik ukoliko postoji umjereno povišena tjelesna temperatura te analgetik za bolove.

Akutna upala srednjeg uha je bakterijska ili virusna upala srednjeg uha. Javlja se u svakoj dobnoj skupini, ali najčešće se javlja u dječjoj dobi između trećeg mjeseca i treće godine života. Razlog tomu je specifičnost anatomskih struktura u tom životnom razdoblju. Kraća Eustahijeva tuba, nezreli imunološki sustav i hipertrofija limfnog čvora (adenoidne vegetacije) u mezofarinksu.

Upala srednjeg uha obično započinje virusnom infekcijom, sekundarno dolazi do bakterijske superinfekcije zbog oslabljenog lokalnog obrambenog mehanizma. Najčešći uzročnik bakterijske upala je pneumokok i beta-hemolitički streptokok, Haemophilus influence, Morexella catarchalis.

Upala srednjeg uha prolaz kroz nekoliko stadija:

Prvi stadij je stadij hiperemije. U srednjem uhu dolazi do hiperemije sluznice u Eustahijevoj cijevi, bubnjištu te u pneumatskim prostorima mastoida. Tlak u srednjem uhu može biti povišen ili snižen, bolesnik slabije čuje, tuži se na punoću u uhu te laganu bol. Tjelesna temperatura ne mora biti povišena. Otoskopom se vidi hiperemija bubnjića, uz lokalni nalaz mogu se zapaziti kataralni simptomi dišnih putova te sekrecija iz nosa.

Drugi stadij je stadij efuzije, nastavlja se na prethodni stadij. Obilježen je padom tlaka u bubnjiću. Bol je jača, crvenilo bubnjića zahvaća cijelu njegovu plohu, tjelesna temperatura raste i bolesnik se osjeća znatno lošije.

Treći stadij je stadij supuracije (otitis media acuta suppurativa). Gnoj se nakuplja u bubnjiću te uzrokuje da se svi dijelovi bubnjića izboče, postaju tamno crvene boje,a dio bubnjića će se spontano probiti zbog pritiska i ishemije. Nakon proboja u zvukovodu se nalazi sukrvavo-gnojni iscjedak. Čim se pojavi iscjedak nastupi olakšanje za bolesnika, temperatura pada, bol popušta i prestaje. Probijeni dio bubnjić je malen, centralnog tipa, nagluhost može biti pojačana u odnosu na prijašnji stadij sve dok bubnjić ne zacijeli.

Moguće komplikacije mogu se javiti kod produženog trajanja zadnjeg stadija: jaka bol u području mastoida, što može upućivati na razvoj subperiostalnog apscesa, perisinusni apsces, trombozu sigmoidnog sinusa, parezu n. facialisa, labirintitis. U krajnjem slučaju može nastati epiduralni ili subduralni apsces, meningitis, apsces mozga.

Dijagnoza: otoskopski nalaz i klinička slika, te pregled grla. Obavezan je pregled oba uha otoskopijom.

Liječenje: Moguće je zaustaviti širenje upale ukoliko je još u početnim stadijima, ukapavanjem dekongestivnih kapljica za nos, toaleta osne šupljine fiziološkom otopinom. Može se preporučiti antipiretik ukoliko postoji umjereno povišena tjelesna temperatura te analgetik za bolove. U praksi se propisuju antibiotici, amoksicilin s klavulonskom kiselinom.

Literatura

Otorinolaringologija, Ž. Bumber, V. Katić, M. Nikšić-Ivančić, B. Pegan, V. Petric, N. Sprem, naklada Ljevak 2004.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROPLIVIT D 2000Gastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: