x
x

Radna skupina za akutni koronarni sindrom HKD-a

  prof. dr. sc. Zdravko Babić, dr. med., specijalist kardiolog

  29.10.2013.

Radna skupina za akutni koronarni sindrom Hrvatskog kardiološkog društva osnovana je 2004. godine odlukom vodstva Hrvatskog kardiološkog društva.

Radna skupina za akutni koronarni sindrom HKD-a

Do odlaska u mirovinu u lipnju 2013. godine višegodišnji predsjednik Radne skupine bio je prof.dr.sc. Vjeran Nikolić Heitzler, a nakon njega tu funkciju preuzima dotadašnji tajnik doc.dr.sc. Zdravko Babić.

Osnivanje Radne skupine za akutni koronarni sindrom koincidira s velikim znanstvenim i stručnim naprecima u liječenju akutnog koronarnog sindroma. Prateći znanstvena saznanja u međunarodnoj kardiološkoj javnosti i gotovo istodobno s njima hrvatski kardiolozi osnivaju prve centre intervencijskog liječenja, a 2000. godine i permanentnu službu liječenja primarnom perkutanom koronarnom intervencijom (pPCI) u akutnoj fazi infarkta miokarda sa ST-elevacijom (STEMI) za bolesnike zaprimljene u hitnu službu tih bolnica.

Hrvatska mreža pPCI

Pod vodstvom Radne skupine za akutni koronarni sindrom postojeći centri 2005. godine započinju se postupno organizirati u Hrvatsku mrežu pPCI preuzimajući odgovornosti za bolesnike transportirane iz okolnih županijskih bolnica u akutnoj fazi infarkta miokarda pokrivajući do danas permanentnom službom preko 90% teritorija Republike Hrvatske (Slika 1).

Rezultati ove mreže međunarodno su prepoznati, te usporedivi s rezultatima zemalja znatno višeg bruto nacionalnog dohotka, te se Republike Hrvatske svrstava među zemlje s najbolje organiziranim liječenjem akutnog STEMI u Europi, a time i u svijetu (Slika 2).

Smanjenje smrtnosti od KV bolesti u Hrvatskoj

Rezultati su evidentni i kroz statističke pokazatelje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji upućuju da je smrtnost kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj u proteklih pet godina, dakle od osnivanja mreže, smanjena sa 53% na 49% , a što se najvećim dijelom posljedica smanjene smrtnosti od akutnog srčanog infarkta. Rezultati Hrvatske mreže pPCI se mogu pronaći u najpoznatijim američkim i europskim kardiološkim časopisima, te se o njima govori na najjačim europskim i svijetskim kardiološkim kongresima kao primjer dobre organizacije i raspodjele sredstava za intervencijsku kardiologiju.1-6

Trajna edukacija liječnika

Radna skupina za akutni koronarni sindrom Hrvatskog kardiološkog društva organizirala je od svoga osnutka niz stručnih i znanstvenih skupova u cilju trajne edukacije liječnika:

- Rana dijagnostika, inicijalno liječenje i transport bolesnika s akutnim infarktom miokarda, tečaj trajne edukacije liječnika, Zagreb, lipanj i studeni 2007.

- Akutna stanja u kardiologiji, Simpozij, Zagreb 2008.

- Hrvatska mreža primarne perkutane koronarne intervencije danas, Simpozij, Zagreb 2010.

- Inicijalno zbrinjavanje bolesnika s akutnim koronarnim sindromom, Poslijediplomski tečaj I kategorije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, travanj 2011.

- Suvremeno liječenje NSTEMI, Simpozij, Zagreb, 2011.

- Radna sposobnost nakon akutnih stanja u kardiologiji, Zagreb, svibanj, 2013.

- Radionice kontinuirane edukacije i evaluacije implementacije Hrvatske mreže primarne PCI u svakodnevnu zdravstvenu zaštitu Republike Hrvatske, od 2011. godine višestruko u gradovima širom Republike Hrvatske.

Voditelji Radne skupine sudjelovali su kao predavači, moderatori i predsjedavajući na nizu domaćih i inozemnih kardioloških skupova, te bili autori niza stručnih i znanstvenih članaka iz područja kardiologije.

Daljnji ciljevi Radne skupine za akutni koronarni sindrom Hrvatskog kardiološkog društva su, uz zadržavanje dosadašnje razine aktivnosti, osnivanje nukleusa s kolegama iz različitih kardioloških centara Republike Hrvatske, organizacija kontinuiranog registra za akutni koronarni sindrom u Republici Hrvatskoj, te praćenje najsuvremenijih saznanja o liječenju akutnih stanja u kardiologiji i njihova implementacija u svakodnevno liječenje naših bolesnika.

Doc.dr.sc. Zdravko Babić, Voditelj Koronarne jedinice, Zavod za kardiovaskularne bolesti, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb