x
x

Izloženost UV zračenju i rizik za razvoj raka kože

  David Čičić, dr. med.

  12.06.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention pokazuje da je kumulativna izloženost ultraljubičastom zračenju u ranom životu i odrasloj dobi prediktivna za razvoj bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kože, dok je rizik za razvoj melanoma prvenstveno povezan s izloženošću u ranom životu.

Izloženost UV zračenju i rizik za razvoj raka kože

Osobe koje su u dobi između 15 i 20 godina 5 ili više puta zadobile žestoke opekline od Sunca imale su 68% veći rizik za razvoj bazucelularnog i planocelularnog karcinoma kože, te čak 80% veći rizik za razvoj melanoma. Kumulativna izloženost UV zračenju tijekom ranog života i odrasle dobi nije predstavljala rizik za razvoj melanoma, ali je zato rizik za razvoj bazucelularnog karcinoma bio do 2.35, a planocelularnog karcinoma do 2.53 puta veći.

Autori su analizirali kohortu sastavljenu od 108 916 žena iz studije Nurses' Health Study II. Zabilježeno je 6 955 slučajeva bazocelularnog karcinoma, 880 planocelularnog karcinoma i 779 melanoma.

Najvažniji etiološki čimbenik za razvoj svih vrsta raka kože, uključujući melanom, djelovanje je ultraljubičastog zračenja iz Sunčevog svjetla. Bazocelularni karcinom je najčešći rak kože, javlja se na površinama kože izloženim UV-zračenju, sporo raste i gotovo se nikada ne širi. Planocelularni karcinom se javlja rjeđe od bazocelularnog, često na sluznicama ili prijelazu kože u sluznicu, a klinički znakovi malignosti su lokalni destruirajući rast i mogućnost metastaziranja. Melanom je maligni tumor melanocita i najzloćudniji tumor kože i sluznica. Njegovo biološki zloćudno ponašanje ne očituje se toliko u lokalnoj agresivnosti koliko u sklonosti ranom limfogenom i hematogenom širenju.