x
x

Nema dokaza da je ehinaceja učinkovita za sprječavanje i liječenje prehlade

  16.03.2014.

Iako se može činiti moguće da su neki proizvodi ehinaceje učinkovitiji nego placebo u liječenju prehlade, ukupni dokazi za klinički važan učinak liječenja prehlade ehinacejom su slabi. Istraživanja u kojima je proučavano može li ehinaceja smanjiti prehlade nisu pokazala statistički značajno smanjenje pojave bolesti.

Nema dokaza da je ehinaceja učinkovita za sprječavanje i liječenje prehlade
U studijama koje su istraživale preventivni učinak ehinaceje uočen je veći broj ispitanika koji su odustajali od istraživanja zbog nuspojava.

Pripravci koji se temelje na biljki ehinaceji naveliko se koriste za prehladu u nekim europskim zemljama i u Sjevernoj Americi za liječenje prehlade. Na tržištu se može naći velik broj pripravaka na bazi ehinaceje, ali ti se pripravci znatno razlikuju po tipu (vrsti), dijelovima biljke (stabljika, korijen ili oboje) i metodama proizvodnje (sušenje, alkoholna ekstrakcija ili prešanje soka iz svježih biljaka), a ponekad su pripravcima dodane i druge biljke.

Obnovljeni Cochrane sustavni pregled analizirao je 24 kontrolirane kliničke studije s ukupno 431 ispitanika u kojima je istražena učinkovitost nekoliko različitih pripravaka ehinaceje za sprječavanje i liječenje prehlade il infekcija rhinovirusima. Sustavni pregled literture pokazuje da je niz proizvoda koji se temelje na različitim vrstama ehinaceje, različitim dijelovima te biljke i u različitom obliku u pokusima uspoređeno s placebom. Zbog velikih razlika u pripravcima koji su korišteni u istraživanjima nije moguće donijeti čvrste zaključke. Kvaliteta studija značajno se razlikovala – samo je 5 studija ocijenjeno kao visokokvalitetno. Većina studija istraživala je da li uzimanje pripravaka ehinaceje nakon početka prehlade skraćuje trajanje bolesti ili ublažava simptome, u usporedbi s placebom.

Iako se može činiti moguće da su neki proizvodi ehinaceje učinkovitiji nego placebo u liječenju prehlade, ukupni dokazi za klinički važan učinak liječenja prehlade ehinacejom su slabi. Istraživanja u kojima je proučavano može li ehinaceja smanjiti prehlade nisu pokazala statistički značajno smanjenje pojave bolesti. U studijama je bilo naznaka malog preventivnog učinka. Broj ispitanika koji je odustao od istraživanja nije se razlikovao između eksperimentalnih i pokusnih skupina u prevencijskim i terapijskim studijama. Međutim, u studijama koje su istraživale preventivni učinak ehinaceje uočen je veći broj ispitanika koji su odustajali od istraživanja zbog nuspojava u skupini koja je uzimala ehinaceju. Dokazi se temelje na literaturi objavljenoj do srpnja 2013.