x
x

Je li za sport bitna samo genetska sreća?

  24.09.2013.

Novinar Malcolm Gladwell je u kontroverznom članku kojeg je objavio New Yorker ovaj tjedan, postavio pitanje je li sport uistinu natjecanje ili je to jednostavno stvar “genetske sreće”.

Je li za sport bitna samo genetska sreća?

Gladwell se poziva na primjere genetskih abnormalnosti vrhunskih sportaša – od kojih su mnogi detaljno opisani u bestselleru New York Timesa “Sportski gen” (The Sporting Gene) kojeg je napisao David Epstein – i propituje postoji li išta mjerodavno u vrhunskih sportaša. Gladwell je sugerirao kako je sport možda više “fantastični zvjerinjak ljudske raznolikosti” nego individualni trud.

Gladwell također propituje etiku dopinga u sportu, osobito u baseballu i biciklizmu. Osvrće se na nedavno izdanu autobiografiju “Tajna utrka” (The Secret Race) u kojoj biciklist Tyler Hamilton nudi izgovor za svoje uzimanje dopinga. U toj knjizi Hamilton izražava mišljenje kako doping nije lakši put do vrha nego omogućuje sportašima da prođu kroz još više trpljenja.

Eritropoetin i transfuzije krvi izjednačavaju teren čineći ga nečim više od izložbe kako je “genetska kocka” pala među sportašima. Gladwell završava svoj članak opservacijom kako bi “Hamilton i Armstrong mogli jednostavno biti sportaši koji ovakvu vrstu postignuća cijene više od zlatnih medalja čovjeka koji se pukom srećom rodio s nasumičnom genetskom mutacijom.

Izvornik: bioedge.org

Preveo: Ivan Pavao Gradiški, dr.med.