x
x

Uloga dugog pentraksina 3 u diferenciranju urosepse i akutnog pijelonefritisa

  20.07.2012.

Imunoreakcije u sklopu prirođene imunosti su prva linija obrane od različitih uzročnika infektivnih bolesti. Pojedine njezine komponente imaju važnu ulogu i u razvoju specifične imunosti. Važne komponente humoralne nespecifične imunosti su topive molekule (od engl. „soluble pattern recognition molecules-PRMs“) sposobne nespecifično prepoznavati različite zajedničke obrasce na mikroorganizmima (od engl. „pathogens associated molecular patterns-PAMPs“).

Uloga dugog pentraksina 3 u diferenciranju urosepse i akutnog pijelonefritisa

Jedan od važnih prototipa solubilnih PRM je dugi petraksin 3 (PTX3). Pod djelovanjem proupalnih citokina (npr., IL-1β, TNF-α), lipopolisaharida (LPS) ili samih mikroorganizama, produciraju ga brojne različite stanice: vaskularne endotelne stanice, fibroblasti, mijeloidne dendritičke stanice, monociti/makrofagi, glatke mišićne stanice, bubrežne epitelne stanice, sinovijske stanice, hondrociti, adipociti, alveolarne epitelne stanice, stanice glije, ali ne i neaktivirani T- i B-limfociti i prirođeno ubilačke (NK) stanice. Nalazi se i u posebnim granulama u neutrofilima iz kojih se oslobađa tijekom interakcije mikroorganizama s Tollu-sličnim receptorima (TLR) ili njihovim agonistima.

PTX3 uzajamno djeluje na različite mikroorganizme uključujući Gram-pozitivne i Gram-negtivne bakterije. Zapaženo je da PTX3 može vezati protein A vanjske ovojnice Klebsiellae pneumoniae (KpOmpA), glavnu komponentu vanjske ovojnice Gram-negativnih bakterija, koja je visoko konzervirana u familiji Enterobacteriaceae.
Cilj našeg pilot istraživanja je bio analizirati razine PTX3 ELISA testom u serumu i urinu bolesnika s akutnim pijelonefritisom i/ili urosepsom i istražiti možemo li u ranoj fazi bolesti na osnovi razina PTX3 zaključiti radi li se o akutnom pijelonefritisu i urosepsi ili samo pijelonefritisu. Vrijednosti PTX3 su uspoređivane i s uzorcima seruma i urina bolesnika s drugim infektivnim bolestima. Inicijalna istraživanja su pokazala da su serumske vrijednosti PTX3 u bolesnika s urosepsom bile višestruko više od vrijednosti u bolesnika koji su bolovali samo od akutnog pijelonefritisa. Razine PTX3 se nisu značajno razlikovale u bolesnika s pijelonefritisom u odnosu na bolesnike s nekim drugim infektivnim bolestima (npr. pneumonija, erizipel i dr.).
Naša preliminarna istraživanja su pokazala da bi PTX3 mogao biti rani pokazatelj razvoja urosepse. U tijeku su dodatne analize povezanosti PTX3 s drugim kliničkim i laboratrijskim parametrima u ispitivanih bolesnika.

1 Markotić A, 1 Cvetko Krajinović L, 1 Kotarski V, 2 Bottazzi B, 1 Škerk V
1) Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević", Zagreb, Hrvatska
2) Istituto Clinico Humanitas IRCCS, Rozzano, Italija

4. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama,
Opatija, 2012