x
x

Utjecaj zračnog prijevoza na kvalitetu uzoraka krvi

  28.10.2023.

U današnje vrijeme više nego ikad svjesni smo važnosti uvjeta prijevoza i skladištenja bioloških materijala. Prilikom projektiranja studije, postavljena su dva osnovna cilja, tj. Provjera mogućnosti tehnološkog praćenja specijalnih tereta (uzorci krvi) u zračnom prometu i mogućih promjena tijekom transporta i skladištenja, kao i učinka vanjskih atmosferskih uvjeta.

Utjecaj zračnog prijevoza na kvalitetu uzoraka krvi

Uzorci krvi su biološki materijali na kojima je uz dobru organizaciju i suradnju relativno  lako ispitati rizike promjena na koje ti uvjeti mogu utjecati. Poznato je da su hematološki parametri venske krvi osjetljivi na skladištenje i transportne temperature, kao i na vremenski interval između vađenja krvi i analize. Ovi parametri obično se mjere unutar nekoliko sati nakon vađenja krvi, ali u određenim okolnostima, uzorci krvi moraju biti prevezeni na udaljena odredišta, što ponekad može trajati i više od 24 sata.

Cilj ovog istraživanja objavljenog u časopisu Acta clinica Croatica, bio je utvrditi utjecaj zračnog prijevoza na uzorke krvi pakirane s rashladnim elemenatima i bez njih, kao i utjecaj vanjske temperature na kvalitetu uzorka.

U venskim uzorcima 38 darivatelja krvi tijekom zime i njih 36 tijekom ljeta određeni su stupanj hemolize i kompletna krvna slika. Jedan uzorak po ispitaniku ostavljen je u kontroliranim uvjetima na +4 °C. Dva seta uzoraka poslana su zrakoplovom iz Zagreba u Bruxelles, jedan s rashladnim elemenatima i jedan bez njih, a druga dva seta poslana su u London po istom načelu. Pakovanja s rashladnim elementima čuvana su u kontroliranim skladišnim uvjetima u zračnim lukama (+2 °C do +8 °C), dok su pakovanja bez rashladnih elemenata čuvana u ambijentnim skladišnim uvjetima. Uređaji za kontinuirano mjerenje temperature korišteni su za nadzor temperature tijekom transporta.

Istraživanje je otkrilo statistički značajne razlike u nekoliko hematoloških parametara kada se uspoređuju uzorci pohranjeni u kontroliranim laboratorijskim uvjetima i oni koji se transportiraju zračnim prijevozom. Te su razlike bile izraženije u uzorcima transportiranim tijekom ljeta. Uvjeti transporta bez rashladnih elemenata imali su dodatni negativni utjecaj na kvalitetu uzoraka. Transport uzoraka pomoću rashladnih elemenata i kontrolirani uvjeti skladištenja u zračnim lukama ponekad nisu dovoljni za održavanje laboratorijskih uvjeta skladištenja.

Irena Jukić, Tomislav Vuk, Zvonimir Majić, Ivanka Batarilo, Jasna Bingulac-Popović, Ana Hećimović, Marina Lampalo, Maja Strauss Patko