x
x

Nova tehnika za spašavanje ishemičnih udova venskom cirkulacijom

  20.08.2023.

Više od tri četvrtine bolesnika s kroničnom ishemijom koja prijeti udovima i bez mogućnosti revaskularizacije uspjelo je izbjeći amputaciju iznad gležnja pomoću nove tehnike koja se zove transkateterska arterijalizacija dubokih vena.

Nova tehnika za spašavanje ishemičnih udova venskom cirkulacijom

Transkateterska arterijalizacija dubokih vena (TADV) perkutani je pristup koji stvara vezu arterija-vena za isporuku oksigenirane krvi putem venskog sustava do ishemičnog stopala. Može se primijeniti za 20 % bolesnika s kroničnom ishemijom koja prijeti udovima (CLTI), najozbiljnijim oblikom periferne arterijske bolesti (PAB), koji nemaju mogućnosti revaskularizacije. Dua i sur. (Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, SAD) primijenili su sustav LimFlow, koji još nije odobrila FDA.

Da bi TADV bio uspješan, moraju ga pratiti tri dodatna optimizirana elementa:

  1. medikamentno liječenje — npr. Nadzor šećerne bolesti, antitrombocitna terapija, statini;
  2. odgovarajuća njega rane, uključujući rasterećenje i praćenje protoka u stopalu tijekom vremena,
  3. liječnika koji upravlja očekivanjima bolesnika i daje jasan raspored onoga što će se dogoditi nakon operacije.

Autori su uključili 105 CLTI bolesnika na 20 mjesta diljem SAD-a. Prosječna dob bila im je 70 godina; 31 % bile su žene, a 43 % Afroamerikanci ili Latinoamerikanci. Uključeno je devetnaest bolesnika (18 %) s kroničnom bubrežnom bolešću ovisnom o dijalizi, koji su imali stabilnu arterijskovensku fistulu ili su bili na peritonejskoj dijalizi. Kompozitni primarni ishod bio je 6 mjeseci preživljenja bez amputacije iznad gležnja ili smrti iz drugih razloga, a u usporedbi s ciljem izvedbe od 54%. Sekundarni ishodi bili su spašavanje udova, zacjeljivanje rana i tehnički uspjeh.

Sustavom LimFlow istraživači su povezali arterijski protok u nogu do dubokih venskih segmenata umjesto do arterija. Ovo preokreće protok krvi u venama i perfundira distalni ud kroz venski umjesto arterijski sustav. Za to je potrebno staviti jedan kateter u arteriju od prepona do koljena, a drugi u venu od stopala do koljena. Arterija i vena se zatim mehanički povezuju iza koljena. Najčešća mjesta arterijskovenskog prijelaza (75,2 %) bili su stražnja tibijalna arterija, zatim peronealna arterija (19 %) i tibioperonealni trunkus (5,7 %).

TADV je bio tehnički uspješan i bez neočekivanih nuspojava u 104 bolesnika (99 %). Šest mjeseci je 66 % bolesnika preživjelo bez amputacije. Spašavanje udova postignuto je u 76 % slučajeva. Rane su potpuno zacijelile u 25 % bolesnika, a u 51 % bile su u procesu cijeljenja. Dvadeset i tri bolesnika podvrgnuta su velikoj amputaciji, a 12 ih je umrlo. Nisu prijavljeni nikakvi neočekivani štetni događaji povezani s uređajem. Rezultati su bili slični među podskupinama, osim što je preživljenje u onih bez amputacije bilo rjeđe, a smrt češća u onih s kroničnom bubrežnom bolešću ovisnom o dijalizi.

Istraživanje je imalo nekoliko ograničenja, uključujući nedostatak kontrolne skupine, ograničeno praćenje, izvođenje TADV od iskusnih interventnih kardiologa i vaskularnih kirurga te izvođenje postupka u visoko-specijaliziranom središtu.

Goran Augustin