x
x

KBC Zagreb: Inovativno liječenje aritmije srca radioablacijskom tehnologijom

  23.07.2023.

Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb je u suradnji s Specijalnom bolnicom Radiochirurgia predstavila rezultate inovativnog liječenja aritmije srca radioablacijskom tehnologijom.

KBC Zagreb: Inovativno liječenje aritmije srca radioablacijskom tehnologijom

Riječ je o bolesniku u dobi od 67 godina s teškim oštećenjem miokarda, kao posljedicom kronične, višežilne bolesti koronarnih arterija. Unatoč svim metodama konvencionalnog liječenja, uključujući i vrlo složene postupke oslikavanja električke aktivnosti srca te postupke ablacije žarišta aritmije, klinička slika kod ovog pacijenta komplicirala se zloćudnim aritmijama koje se nisu mogle kontrolirati niti konvencionalnim ablacijskim postupcima niti lijekovima. Pacijent je pritom bio izložen i višekratnim aktivacijama ugrađenog automatskog defibrilatora te je njegovo stanje zahtijevalo intenzivnu skrb i liječenje.

Razmatrajući dostupnost inovativnih i potencijalno učinkovitijih metoda liječenja za ovakve bolesnike, KBC Zagreb je stupio u suradnju sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia koja raspolaže najnovijom i iznimno preciznom tehnologijom iradijacijskoga liječenja, primarno namijenjenoj liječenju zloćudnih novotvorina. Unatoč toj primarnoj primjeni, nekoliko centara u svijetu ima iskustva i s ablacijama aritmija srca na takvim uređajima. U svijetu je do sada učinjeno sedamdesetak takvih zahvata.

S pomoću jednoga od najnovijih sustava oslikavanja srca nazvanoga In-Heart, koji je Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb odnedavno uvela u kliničku praksu u suradnji s aritmološkim centrom u Bordeauxu, omogućeno je tzv. strukturno "mapiranje" aritmija srca kod pacijenta, nakon oslikavanja miokarda CT-om ili magnetskom rezonancijom.

Takav software omogućio je kardiolozima precizno određivanje izvorišta aritmije tj. definiranje dijela miokarda za postupak ablacije. Zapisi dobiveni s pomoću sustava In-Heart potom su bili obrađeni s pomoću najnovijeg 4-D uređaja za CT-oslikavanje u SB Radiochirurgia. Uslijedila je simulacija ablacijskoga zahvata, a potom i sama radioablacija.

Zahvat je ukupno trajao oko jedan sat, a obavljen je 17. srpnja. U petak, 21. srpnja otpušta se bolesnik iz bolnice bez aritmije, u dobrom općem stanju.

Izvor: KBC Zagreb