x
x

Ostani bez daha za PH

  28.04.2023.

„Ostani bez daha za PH“, projekt je Atletskog kluba Maksimir uz Zakladu „Hrvatsku kuću disanja“ kao suorganizatora, Hrvatsko torakalno društvo i Udrugu oboljelih od plućne hipertenzije „Plava krila“ kao partnerima.

Ostani bez daha za PH

Jedna od najljepšim utrka grada Zagreba održati će se u parku Maksimir 29. travnja 2023. godine s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, promicanja zdravog načina života i uživanja u prirodi. Utrka će biti posvećena obilježavanju Svjetskog dana plućne hipertenzije koji se obilježava 5. svibnja svake godine pod sloganom „Ostani bez daha za PH“.

Osim sportskog dijela samo događanje će pratiti i zdravstveni dio vezan uz razna savjetovanja o plućnoj hipertenziji te važnosti kretanja i rekreacije kao prevenciji svih oblika plućnih bolesti.

Plućna hipertenzija je bolest povišenog tlaka u plućnim žilama koje zbog promjena uzrokovanih ovom bolešću postaju neelastične. Krv ne može kvalitetno cirkulirati i dolazi do slabijeg rada pluća i manjka kisika u organizmu. Oboljeli se suočavaju s problemima prilikom najmanjih napora. Onemogućene su im svakodnevne životne aktivnosti. I najmanji napor poput primjerice pranja posuđa, usisavanja ili penjanja po stepenicama uzrokuje velike zdravstvene probleme. Osobe koje pate od ove bolesti naizgled djeluju zdravo i često se događa da ih okolina percipira kao lijene ljude koji ne žele obavljati određene poslove.

Ovim projektom želi se osvijestiti opću populaciju o ovoj bolesti, njezinim simptomima i načinu liječenja, važnosti bavljenja sportom kao i o štetnim utjecajima loših navika na zdravlje pluća.

Trkači i svi ostali građani moći će provjeriti svoj tlak, arterijsku zasićenost krvi kisikom jednostavnim korištenjem pulsnog oksimetra ili napraviti pregled vida.

Utrka je otvorena za sve dobne skupine, od vrtićke do 65+! Prijave na poveznici: https://www.utrka.com/utrke/mzcener/2023/info/