x
x

OTC budezonid-formoterol mogao bi spasiti živote i novac

  10.03.2023.

Kad bi budezonid-formoterol postao dostupan bez recepta (OTC) i korišten prema potrebi za blagu astmu, spasio bi živote i smanjio troškove zdravstvene skrbi, navodi se prema studiji računalnog modeliranja predstavljenoj na Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju (AAAAI) Godišnji sastanak 2023. u San Antoniju.

OTC budezonid-formoterol mogao bi spasiti živote i novac

Od astme u Sjedinjenim Državama boluje 25 milijuna ljudi, otprilike 1 od 13. Oko 28% je bez zdravstvenog osiguranja ili ima nedovoljno osiguranje, a 70% ima blagu astmu. Mnogi koriste proizvod za inhaliranje s adreanlinom od 30 dolara - jedini inhalator za astmu koji je odobrio FDA i dostupan je bez recepta.

Nova verzija tog proizvoda ponovno je uvedena na tržište 2018. nakon što je proizvod povučen zbog sadržaja klorofluorougljika 2011., ali ga profesionalna liječnička društva ne preporučuju zbog zbog štetnih učinaka adrenalina, poput ubrzanog otkucaja srca i povišenja krvnog tlaka.

Bronhodilatatori su dugo bili povezani s većim rizikom od smrti. U međuvremenu, istraživanja su povezala redovitu upotrebu niskih doza inhalacijskih kortikosteroida sa smanjenim rizikom od smrti kod astme.

U novije vrijeme, dvije velike studije (SYGMA 1 i SYGMA 2) uspoređivale su terapiju održavanja s niskom dozom inhaliranog kortikosteroida (budezonid) s liječenjem na zahtjev s inhalatorom koji sadrži i kortikosteroid (budezonid) i dugodjelujući bronhodilatator (formoterol). Korištenje budezonid-formoterola prema potrebi dovelo je do rezultata koji su gotovo jednako dobri kao i uzimanje doze budezonida za održavanje svaki dan.

Smjernice Globalne inicijative za astmu (GINA) sada preporučuju ovaj pristup - prema potrebi inhalacijski kortikosteroidi (ICS) plus dugodjelujući bronhodilatatori  za odrasle s blagom astmom. U Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, Nacionalni institut za srce, pluća i krv još uvijek predlaže dnevnu terapiju ICS plus terapiju brzog ublažavanja po potrebi.

Autori studije koristili su se računalnim modeliranjem kako bi usporedili isplativost budezonid-formoterola prema potrebi u odnosu na inhalirani adrenalin koji se izdaje bez recepta kod neosiguranih odraslih osoba u SAD-u koje su same liječile svoju blagu astmu. Studija je te pojedince nasumično podijelila u tri skupine: OTC inhalirani adrenalin (trenutačna stvarnost), OTC budezonid-formoterol (još nije dostupan) ili bez OTC opcije. Model je pretpostavio da su pacijenti liječeni zbog egzacerbacije upućeni pružatelju zdravstvenih usluga i da su započeli režim ICS plus terapiju bronhodilatatorom po potrebi.

U ovoj analizi, OTC strategija budezonid-formoterol povezana je s 12 495 smrtnih slučajeva manje, spriječila je gotovo 14 milijuna teških pogoršanja astme i uštedjela preko 68 milijardi dolara. U Sjedinjenim Državama terapije za kontrolu astme (npr. flutikazon) koštaju oko 10 puta više od terapija po potrebi (npr. salbutamol, OTC adrenalin).

Ako se koriste inhalacijski lijekovi na bazi adrenalina, predviđa se da će zdravstveni troškovi biti mnogo veći jer će bolesnik više biti u bolnici, odnosno astma neće biti dobro kontrolirana. Osim toga, ne radi se samo o trošku posjeta hitnoj pomoći i bolnici, već i o trošku gubitka posla ili škole i gubitka dnevne produktivnosti. Tu su svi ti troškovi povezani. Ako kombinacija budezonid-formoterol postane dostupna bez recepta, to neće biti zamjena za posjet alergologu i dobivanje odgovarajuće medicinske skrbi.

Izvor: Medscape