x
x

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu

  30.08.2022.

Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba. Hrvatski Crveni križ kao zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske, provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju zahtjeva za traženje nestalih osoba.

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale u Domovinskom ratu
Iza svake nestale osobe je obitelj koja godinama, ponekad desetljećima traga za svojim najmilijima i pati zbog neizvjesnosti o njihovoj sudbini.

Bez obzira na mjesto i uzrok njihovog nestanka, Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, vođen humanitarnim načelima, pomaže obiteljima nestalih osoba pronaći njihove najmilije i ostvariti pravo da saznaju njihovu sudbinu. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi na slučajevima osoba nestalih ili razdvojenih od svojih obitelji uslijed oružanih sukoba (kao što su osobe nestale u Domovinskom ratu, oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, na Kosovu te uslijed Ukrajinske krize), drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa te posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarno djelovanje. U ovom trenutku kod Hrvatskog Crvenog križa otvoreno je ukupno više od 2.900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

U Republici Hrvatskoj 30. kolovoza obilježava se i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. S pijetetom se prisjećamo nestalih osoba, ali i pružamo podršku članovima njihovih obitelji koji svakodnevno, već više od 30 godina žive s nepodnošljivim teretom neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih. Najveći broj nestalih osoba još uvijek se odnosi na traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

 Iako je veliki broj traženja riješen tijekom proteklih godina, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o svojim nestalim članovima. Otvoreno je još uvijek 1.949 zahtjeva koja se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1.589 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 360 osoba za koje se zna da su smrtno stradale, ali nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Iza svake nestale osobe je obitelj koja godinama, ponekad desetljećima traga za svojim najmilijima i  pati zbog neizvjesnosti o njihovoj sudbini, svakodnevno postavljajući pitanje - gdje su nestali njihovi najmiliji. Ova neizvjesnost i čekanje ostavlja višestruke posljedice na živote obitelji nestalih osoba. Iako rane uzrokovane nestankom osobe nisu vidljive, učinak nestanka je dalekosežan. Uz bol zbog gubitka voljene osobe, koja raste protekom godina, često se suočavaju s brojnim psiho-socijalnim, administrativnim, pravnim i ekonomskim problemima. Nestanak člana obitelji utječe na odnose unutar te obitelji, unutar zajednice u kojoj žive, ali i društva u cjelini.

Za obitelji nestalih vrijeme ne liječi rane. Samo odgovor na pitanje o sudbini njihovog nestalog člana  može im pomoći vratiti spokoj. I ovom prilikom upućujemo apel svima koji raspolažu informacijama o sudbini osoba koje se još uvijek vode kao nestale, da podijele svoja saznanja s nadležnim službama i pridonesu rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba.

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održat će se u Vukovaru, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te udruge „Vukovarske majke“, Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rada Hrvatske i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.