x
x

Obnova zdravstvenih ustanova u Zagrebu i okolici

  22.02.2022.

Dvije godine nakon potresa koji je pogodio zdravstvene ustanove u Zagrebu i okolici su s 43 prijavitelja sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu iz EU Fonda solidarnosti u vrijednosti od oko 2 milijarde kuna.

Obnova zdravstvenih ustanova u Zagrebu i okolici

Na poziv za dodjelu sredstava za obnovu dosad se javilo 60 prijavitelja koji su prijavili ukupno 2,96 milijardi kuna.

Zdravstvene ustanove mogu prijaviti više projekata koji prolaze evaluaciju prihvatljivosti prema EU pravilima, pa su u ovom trenutku tri prijave u fazi evaluacije, za šest prijava u tijeku je ugovaranje, šest prijavitelja je odustalo, a dvije su prijave isključene iz postupka dodjele.

EU je odobrio produženje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, pa su svi korisnici bespovratnih sredstava tako dobili još godinu i tri mjeseca za povlačenje novca za realizaciju svojih projekata.

Po propisanim uvjetima, novcem iz Fonda solidarnosti korisnici mogu pokriti troškove hitne sanacije zgrada za vraćanje infrastrukture u prethodno stanje, a sva poboljšanja u odnosu na stanje prije potresa, koje je u slučaju zdravstvenih ustanova nužno zbog starosti bolničkih zgrada, financirat će se iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO).

U najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb procijenjena šteta od potresa iznosi 1,1 milijardi kuna, a najviše su stradale glavna i tzv. žuta zgrada na lokaciji Rebro, Klinika za plućne bolesti Jordanovac te Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

U zagrebačkom, a kasnije i petrinjskom potresu, teško je stradala i Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, gdje su oštećena tri od četiri bolnička objekta.

KBC Sestre milosrdnice do sada je ugovorio šest projekata obnove za najoštećenije zgrade - upravne zgrade, zgrade Interna 2 i Interna 3, zgrade Kliničkog zavoda za kemiju, Kliničkog zavoda za endokrinologiju, Klinike za očne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti te Klinike za kirurgiju.

Temeljem sklopljenih ugovora ukupna vrijednost projekata je 446,6 milijuna kuna.

KB Sveti Duh, više klinika, specijalnih bolnica i domova zdravlja stradalih u potresu u vlasništvu su Grada Zagreba, koji je na Fond solidarnosti prijavio 26 projekata ukupne vrijednosti 567 milijuna kuna.

Za cjelovitu obnovu prijavljena je Klinika za psihijatriju Vrapče, gdje se građevinski radovi procjenjuju na oko 130 milijuna kuna, te projekt "Operacija Stomatološka poliklinika Zagreb za nove generacije", koji je procijenjen na 274 milijuna kuna.

Izvor: Ministarstvo zdravstva