x
x

Prekogranična usluga e-recepta

  05.09.2020.

Od kraja kolovoza 2020. Estonija, Portugal, Finska i Hrvatska proširile su set dostupnih usluga putem digitalne infrastrukture usluga e-Zdravlja (eng. eHealth Digital Service Infrastructure).

Prekogranična usluga e-recepta

Time će građani Hrvatske koji putuju u Estoniju, Finsku ili Portugal, temeljem e-recepta koji je propisan u Hrvatskoj moći podići svoje lijekove u zemlji putovanja, pouzdajući se u prekograničnu razmjenu podataka između dvije zemlje.

Građani Finske, Estonije i Portugala koji putuju u Hrvatsku, temeljem e-recepta propisanog u svojoj državi prebivališta moći će podići svoje lijekove u Hrvatskoj.

Podaci o pacijentu i receptu se prenose iz nacionalne infrastrukture zemlje prebivališta u ljekarnu u zemlji putovanja preko nacionalnih kontaktnih točaka (NCP), ukoliko je pacijent za to dao suglasnost u zemlji prebivališta i ukoliko pacijent potvrdi ljekarniku u zemlji putovanja pravo na pristup njegovim zdravstvenim podacima. Ljekarnik evidentira izdavanje lijeka i time dostavlja podatke o izdanom lijeku putem nacionalnih kontaktnih točaka prema nacionalnoj infrastrukturi u zemlji prebivališta pacijenta. Pacijent plaća ukupni iznos traženog lijeka te ima mogućnost zatražiti povrat tog iznosa od svog osiguravatelja po povratku u zemlju prebivališta. Za građane Hrvatske usluga je dostupna u inozemstvu ako je pacijent putem Portala zdravlja dao privolu za preuzimanje recepta u drugim državama EU-a

Više informacija: Q&A_general_HR.pdf

Izvor: HZZO