x
x

Novosti u kliničkim ispitivanjima

  05.04.2017.

Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju održalo je svoj 132. redoviti sastanak u velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora predstavivši novosti u kliničkim ispitivanjima, objavljeno je na stranicama HLZ-a.

Novosti u kliničkim ispitivanjima

Veliko je zadovoljstvo bilo ugostiti profesora emeritusa Zvonka Rumboldta s Medicinskog fakulteta sveučilišta u Splitu čiji je bogat životopis i uspješnu karijeru prije samog predavanja predstavio predsjednik Društva prof. dr. sc. Dinko Vitezić. Prof. dr. sc. Zvonko Rumboldt prošle je godine proglašen laureatom Akademije medicinskih znanosti Hrvatske za izniman doprinos razvoju medicinskih znanosti i promicanje ugleda Akademije.

Iva Kraljičković, specijalistica kliničke farmakologije iz Zavoda za kliničku farmakologiju KBC Zagreb predstavila nam je novosti u kliničkim ispitivanjima. Podsjetila nas je kako je prije desetak godina kliničko istraživanje trajalo manje od 10 godina, dok danas, uz sva nastojanja da se skrati razdoblje potrebno za razvoj novog lijeka, kliničko istraživanje traje gotovo 14 godina.

Prema posljednjim podacima, brojni su razlozi da se od više od 1700 novih projekata godišnje registrira svega 37 novih lijekova, poput rasta troškova i složenosti samih ispitivanja uz vrlo kompleksno dokazivanje učinkovitosti lijekova. 

Cijeli članak dostupan na www.hlz.hr